Roznica wielomianow
6latek : Przedstaw w postaci iloczynu stopnia 1 i 2 roznice
(x+y)
7−x
7−y
7
Chyba mi zejdzie z tydzień przy tym

(x+y)
7= (x+y)(x+y)
6 = (x+y)(x
6+6x
5y+15x
4y
2+20x
3y
3+15x
2y
4+6xy
5+y
6)
Teraz x
7+y
7= (x+y)(x
6−x
5y+x
4y
2−x
3y
3+x
2y
4−xy
5+y
6)
teraz (x+y)7−x
7−y
7= (x+y)
7−(x
7+y
7)=
(x+y)[x
6+6x
5y+15x
4y
2+20x
3y
3+15x
2y
4+6xy
5+y
6−x
6+x
5y−x
4y
2+x
3y
3−x
2y
4+xy
5−y
6]=
(x+y)[7x
5y+14x
4y
2+21x
3y
3+14x
2y
4+7xy
5] = (x+y)[xy(7x
4+14x
3y+21x
2y
2+14xy
3+7y
5)]
albo tak = (x+y)[7xy(x
4+2x
3y+3x
2y
2+2xy
3+y
4)]
I na razie tutaj się zatrzymałem
26 maj 08:48
6latek : Teraz tutaj x4+2x3y+3x2y2+2xy3+y4
Nie mam wzoru na x4+y4 bo on obowiazuje dla n nieparzystych
czy tutaj skorzystać ze wzoru
(x+y)4= (x+y)(x+y)3 ?
26 maj 08:53
6latek : albo x4+y4=(x+y)4−4x3y−6x2y2−4xy3
26 maj 09:00
26 maj 09:58
6latek : Mariusz ja tylko skonczylem technikum

wiec musze znaleźć cos prostszego
Zapoznam się z tym linkiem oczywiście . Dziekuje CI .
26 maj 10:04
Mariusz:
W tym nawiasie co ci został powinien być kwadrat jakiegoś wielomianu
drugiego stopnia
26 maj 10:49
6latek : (x
2+xy+y
2)
2= x
4+2x
3y+3x
2y
2+2xy
3+y
4
Mariusz jest ciężko na to wpaść . Podejrzewam ze przeciętny maturzysta mialby z tym naprawdę
duże kłopoty .
Zreszta ja tez
26 maj 11:04
6latek : jc 
Może Ty masz jakiś sposób na te kwadraty jakiego wielomianu ?
27 maj 12:44
6latek : jc
W którym roku skonczyles szkole srednia ?
jaki wtedy obowiazywal podręcznik do matematyki w 1 klasie ?
27 maj 12:48
jc: Gratulacje

A czy było dla maturzystów?
27 maj 12:50
ICSP: Zamiast
| | x | | x | | x | | x | |
x4+2x3y+3x2y2+2xy3+y4 = y4(( |
| )4 + 2( |
| )3 + 3( |
| )2 + 2( |
| ) + 1) |
| | y | | y | | y | | y | |
| | x | |
Podstaw t = ( |
| ) i rozłóż na czynniki wielomian: |
| | y | |
t
4 + 2t
3 + 3t
2 + 2t + 1
27 maj 12:53
jc: Nigdy nie zaglądałem do podręczników szkolnych (poz małymi wyjątkami:
fizyka − bardzo dawny podręcznik do 8 klasy, chemia − przed egzaminem na medycynę,
historia − przy tej książce zwykle zasypiałem, matematyka − rachunek prawdopodobieństwa
Szlenka − podręcznik w stylu akdemickim).
27 maj 12:53
jc: ICSP, nawet nie zwrócilem uwagi, jak wygląda ten wielomian, po prostu
gdzieś przypadkowo zobaczyłem wzór. Teraz widzę, że zadanie nie jest takie straszne.
27 maj 12:56
6latek : dziekuje
ICSP
27 maj 12:59
6latek : Być może niestraszne ale wpaść na to podstawienie
27 maj 13:04
29 maj 07:50