Algorytm
6latek : Czesc
jc 
Kiedys pytales o algorytm Rischa .
Na UW jest kurs pt Calkowanie symboliczne
Jako literaturę do tego kursu podaja oporacowanie w jezyku angielskim autorstwa
M . Bronstain Symbolic Integration
Dostalem od Pana doktora pdf Może poproszse Metisa żeby CI wrzucil skan tego na forum
24 maj 19:01
jc: Trafiłem na tą stronę UW.
Może po prostu przeczytam ściągnięte prace Rischa, chyba nie są takie straszne.
Dla Ciebie też coś mam:
Przedstaw w postaci iloczynu wielomianów stopnia 1 i 2 różnicę
(x+y)
7 − x
7 − y
7
Dziękuję
24 maj 19:24
6latek : Dobrze zrobie to jutro albo w czwartek
24 maj 19:32
Mariusz:
Symbolic Integration Bronsteina
Na angielskiej wikipedii jest odnośnik do tego
Coś więcej ci ten Gewert przesłał
24 maj 20:26
24 maj 20:36
6latek : Nic wiecej . tylko ten pdf
24 maj 20:42
Mariusz:
Co do tej różnicy to
wzory Newtona dla wielomianów symetrycznych mogą być przydatne
25 maj 11:08
Mariusz: p0=1
s0=n
sn=∑k=1n(−1)k+1pksn−k
Oblicz z tego s7
26 maj 09:54
Mariusz:
s1=p1
s2=p12−2p2
s3=p1(p12−2p2)−p2s1+3p3
s3=p13−3p2p1
s4=p1s3−p2s2+p3s1−4p4
s4=p1(p13−3p2p1)−p2(p12−2p2)
s4=p14−4p2p12+2p22
s5=p1s4−p2s3+p3s2−p4s1+5p5
s5=p1(p14−4p2p12+2p22)−p2(p13−3p2p1)
s5=p15−4p2p13+2p22p1−p2p13+3p22p1
s5=p15−5p2p13+5p22p1
s6=p1(p15−5p2p13+5p22p1)−p2(p14−4p2p12+2p22)
s6=p16−5p2p14+5p22p12−p2p14+4p22p12−2p23
s6=p16−6p2p14+9p22p12−2p23
s7=p1(p16−6p2p14+9p22p12−2p23)−p2(p15−5p
2p13+5p22p1)
s7=p17−6p2p15+9p22p13−2p23p1−p2p15+5p2
2p13−5p23p1
s7=p17−7p2p15+14p22p13−7p23p1
p17−s7=−7p2p15+14p22p13−7p23p1
−7p2p1(p14−2p2p12+p22)
−7p2p1(p12−p2)2
−7xy(x+y)(x2+xy+y2)2
26 maj 10:40
Mariusz:
Tego minusa nie powinno być
26 maj 10:53
6latek : Tak Mariusz . Domyslilem sie z tamtego rozkladu o tym minusie .
Nad tamtym sie zastanowie
26 maj 10:55
Mariusz:
Jak się dowiesz coś o algorytmie Rischa to przedstaw nam go np przygotuj wykład w pdf
6latek prowadzisz własną stronę internetową ?
26 maj 11:32
6latek : Nie Mariusz . Ja nie mam na to czasu . Nawet i checi
26 maj 11:41
6latek : Napisalem do Metisa zeby dal tu na forum ten pdf dla jc ale chyba nie da rady bo do tej
pory nie wstawil .
Pozniej do niego napisze i sie przypomne .
26 maj 11:43
Metis: Cześć 5−latku

Nic mi od Cb nie przyszło
26 maj 11:45
Metis: Sprawdzę w SPAMie
26 maj 11:45
6latek : Ty mnie do spamu
26 maj 11:47
Metis: Oczywiście, że jest. Outlook mi nie wyłapał twojej wiadomości

Za chwilę wstawię.
26 maj 11:47
Mariusz:
Jeżeli to jest to samo co na wikipedii to nie ma potrzeby wstawiać tego pdf
(wikipedia podaje odnośnik do pdf po angielsku)
26 maj 11:47
Metis: Nie ja

Poczta
26 maj 11:47
26 maj 11:48
6latek : 24 maj godz 19:13 wyslalem Ci
26 maj 11:50
6latek : Dziekuje
26 maj 11:51
Metis:
26 maj 11:52
Mariusz:
Odnośnik do tego tekstu podaje wikipedia
26 maj 13:27
jc: Bardzo dziękuję za tekst
27 maj 12:41
6latek :
27 maj 12:43