Wykaż,że dla każdej liczby naturalnej n
Wykazujący :): Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczba x = 100
n+1 + 4*10
n+1 +
4
jest kwadratem liczby podzielnej przez 3.
No i nie wiadomo, jak zacząć
24 maj 22:29
Wykazujący :): Tutaj jest oczywiście 100 do potęgi (n+1), tak samo z dychą
24 maj 22:29
xerx: Metoda indukcji?
24 maj 22:34
Wykazujący :): nie znam, nie umiem

1 klasa liceum
24 maj 22:39
Jack:
x = 102n* 100 + 4*10n*10 + 4
Niech y = 10n
Zatem
x = 100y2 + 40y + 4 = 4(25y2 + 10y +1) = 4(5y +1)2 = 4(5*10n+1)2
24 maj 22:41
Wykazujący :): no i co z tym dalej?
24 maj 22:42
xerx: W liczbie x widać wzór skróconego mnożenia
24 maj 22:43
ZADANIE Z GIMNAZJUM: no i co dalej?

co mi daje ten ostatni wynik?
24 maj 22:45
xerx: Strasznie opóźnia moje wiadomości, w każdym razie teraz musisz udowodnić podzielność przez trzy
tego x, który już poskracał Jack.
24 maj 22:45
jc: 100n+1 + 4* 10n+1 + 4 = (10n+1 + 2)2
10n+1 + 2 = 1000002, suma cyfr = 3, liczba podzielna przez 3
24 maj 22:46
ZADANIE Z GIMNAZJUM: wiem, ale jak?!
24 maj 22:46
24 maj 22:47
xerx: Można patrząc na sumę cyfr:
5*10n+1+1
5+0+...+1=6
Zgodnie z zasadą podzielności liczba ta jest podzielna przez 3
24 maj 22:47
24 maj 22:49