Styczna do wykresu funkcji
Grahul: | | 1 | | 1 | |
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) = |
| x3 −9x − |
| w punkcie |
| | 3 | | 3 | |
P(−2,y0). Następnie wyznacz współrzędne drugiego punktu wspólnego tej stycznej.
Zatrzymałem się na y=−5x−10 + y0 i nie mam pojęcia co dalej zrobić
24 maj 20:56
Jerzy:
y = −5x − 10 + f(−2)
24 maj 20:59
Grahul: I jeszcze jedno takie zadanko.
| | x2 | |
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) = |
| w punkcie P(x0,−8). Ile punktów |
| | 2−x | |
wspólnych z tym wykresem funkcji f ma ta styczna.
24 maj 21:00
Jerzy:
Najpierw wyznacz x0
24 maj 21:01
Grahul: @jerzy
Nie bardzo wiem co z tym dalej zrobić i tak
24 maj 21:01
Jerzy:
policz, dla jakiego x, f(x) = −8
24 maj 21:03
Grahul: Możesz rozpisać pierwsze zadanie troszkę dalej bo nie wiem jak mam się za to wsiąść
24 maj 21:07
Grahul: Proszę :c
24 maj 21:07
6latek : Przeciez już
dzisiaj takie cos liczyles
Musisz rozwiazac równane
x
2+16−8x=0
x
2−8x+16=0
(x−4)
2=0 to x=4
24 maj 21:11
Grahul: A to pierwsze zadanie bo to jest mój główny problem jak wyliczyć współrzędne drugiego punktu w
odpowiedziach jest że (4,−15) ale nie mam pojęcia jak do tego dość
24 maj 21:14
Jerzy:
Rozwiąż równanie: f(x) = y
24 maj 21:15
6latek : sprawdzenie
| x2 | | 42 | | 16 | |
| = |
| = |
| = −8 |
| 2−x | | 2−4 | | −2 | |
Dobrze jest .
Do 1adania
Jakie jest równanie stycznej ? ogolnie
24 maj 21:17
Grahul: czyli mam podstawić pod x −2 ?
24 maj 21:17
Jerzy:
Cześć
małolat 
, styczną już ma
24 maj 21:18
Jerzy:
skup się...f(x) = y , gdzie y to Twoja styczna
24 maj 21:18
6latek : Witaj

Chcialem go tylko zapytać o to co w tym równaniu co napisał 20:56 robi y
0 zamiast f(x
0)
24 maj 21:19
Grahul: Chyba pójdę się przewietrzyć czy coś, bo kiepsko mi zaczyna działać myślenie.
24 maj 21:23
Jerzy:
Jak znajdziesz wspólne punkty wykresów funcji: g(x) i h(x) ?
24 maj 21:24
Delcik: Michał. Coś czuję, że zarwiemy nockę :3
24 maj 21:26
Grahul: Niestety na to wygląda. Bo jeszcze 150 zadań ponad przed nami, a egzamin jtr. Co do zadania nie
mam niestety pojęcia jak znaleźć wspólne punkty :c
24 maj 21:28
Delcik: Gdzieżeś Ty wytrzasnął 150 zadań? ;−; Ja zamierzam zrobić 3 zestawy powtórzeniowe, a potem
zbiór zadań... Jak na razie idzie mi serio pał*wo, bo zestaw pierwszy i dopiero 5 zadanie z
sprawdzaniem, czy granice istnieją. Oprócz Twoich stycznych jeszcze ukochane zadania
optymalizacyjne <333
24 maj 21:31
6latek : Wypij goraca czekolade
Masz równania dwóch funkcji
np. f(x)= x+5 i g(x)= x2+4x−10
To sa przykładowe równania
Żeby znaleźć punkty wspólne tych wykresow to przyrównujesz równania do siebie
x+5= x2+4x−10
wyznaczasz xsy i potem wyliczne xsy wstawisz do np. równania y=x+5 i liczysz y −ki
24 maj 21:32
Grahul: y=ax+b
y=−5x+b
15=10+b
b=5
y=−5x+5
co z tym trzeba dalej zrobić ?
24 maj 22:36
24 maj 22:59
Grahul: zrobiłbym ale nie mam czasu kompletnie bo sam muszę wykonać jeszcze pół podręcznika do 12 jtr
24 maj 23:03