ZADANIE Z GIMNAZJUM - ŁATWE
ZADANIE Z GIMNAZJUM: W pewnym kinie w każdym rzędzie liczba miejsc siedzących jest o 3 większa od liczby wszystkich
rzędów. Właściciel kina zdecydował się wymienić wszystkie krzesła. Okazało się wówczas, że
będzie trzeba wymienić z każdego rzędu po 4 krzesła, a liczba rzędów musi się zmniejszyć o 2.
Po tej wymianie w kinie będzie łącznie 506 miejsc. Ile rzędów liczyło kino przed wymianą
krzeseł?
24 maj 22:44
Grahul: wszyscy pomocni ludzi poszli już spać niestety
24 maj 23:12
ZADANIE Z GIMNAZJUM: a ty?
24 maj 23:19
Metis: Ogarnij się i nie spamuj. Widzimy to zadanie. Ktoś na pewno Ci pomoże.
24 maj 23:44
myszka:
x−−− liczba rzędów przed wymianą
y −−− liczba krzeseł przed wymianą , x,y ∊N+
z treści zadania
x= y+3 i ( x−4)(y−2)=506 ⇒ (y−1)(y−2)=506 = 23*24 to y=24
zatem liczba rzędów x=y+3= 27 rzędów
przed wymianą było 27 rzędów krzeseł
24 maj 23:53
ZADANIE Z GIMNAZJUM: dziękuję
25 maj 00:03
myszka:
Poprawiam zapis 506= 23*22 to y= 24
25 maj 00:06