suma zbiorów
Marvella: Ile wynosi ∪ {1/n} po n należących do naturalnych? jak takie coś policzyć ? Proszę pomóżcie.
24 maj 19:58
Janek191:
A nie powinien być symbol ∑ ?
24 maj 20:14
Marvella: nie, to suma zbiorów
24 maj 20:19
Janek191:
A gdzie są te zbiory, bo ich nie widać
24 maj 20:22
24 maj 20:23
b.: {1/n} to jest zbiór jednoelementowy, a ich suma to ich suma

można ją zapisać też tak { 1/n: n∊N }
24 maj 20:27
Marvella: dokładnie tak

tylko jak to teraz zsumować ?
24 maj 20:30
24 maj 20:33
24 maj 20:35
Marvella: tylko że to ma byc suma nie przedziałów, a zbiorów jednoelementowych
24 maj 20:35
Janek191:
A
1 = ( 0, 1)
.........
..........
Mamy
A
n+1 ⊂ A
n
24 maj 20:36
Marvella: tutaj cały czas sumujesz przedziały

a A1= {1} bo dla n=1 mamy 1/n= 1/1 =1
24 maj 20:58