Oblicz pochodną funkcji
Krystian:
24 maj 19:06
zef: Różnica dwóch pochodnych ilorazu
pierwsza:
druga:
| | 1 | | −2x | | 2x | |
−( |
| )=−( |
| )= |
| |
| | x2 | | x4 | | x4 | |
24 maj 19:08
Krystian: Dla mnie problemem jest to że wciąż mi nie wychodzi a ma być taka odpowiedź: U{x7 + 5x5 +2x4
+ 4x2 + 2}{x3}
24 maj 19:16
Krystian: | x7 + 5x5 +2x4+ 4x2 + 2 | |
| |
| x3(x2+1)2 | |
Takie ma być rozwiazanie
24 maj 19:17
zef: Sprowadź do wspólnego mianownika
24 maj 19:17
Krystian: Starałem się ale nie wychodzi mi coś, nie wiem gdzie się mylę i proszę o pomoc....
24 maj 19:19
Krystian: Pomoże mi ktoś ?
24 maj 19:42
Krystian: ?
24 maj 19:51
Janek191:
więc
| | 3 x2*(x2 + 1) − x3* 2 x | |
f '(x) = |
| − (−2 x−3) = |
| | (x2 + 1)2 | |
| | 3 x4 + 3 x2 − 2 x4 | | 2 | | x4 +3 x2 | | 2 | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | (x2 + 1)2 | | x3 | | (x2 +1)2 | | x3 | |
| | x7 + 3 x5 + 2*( x4 + 2 x2 + 1) | |
= |
| = |
| | x3*( x2 + 1)2 | |
| | x7 + 3 x5 + 2 x4 + 4 x2 + 2 | |
= |
| |
| | x3*(x2 + 1)2 | |
24 maj 19:51
Krystian: Dzięki śliczne
24 maj 19:52
Krystian: Mam jeszcze pytanko

Skąd się wzięło to (−2 x
−3)
24 maj 20:00
Janek191:
więc
| | −2 | |
[ x−2] ' = − 2 x − 2 − 1 = −2 x−3 = |
| |
| | x3 | |
bo
[ x
m ] ' = m x
m −1
24 maj 20:07
Krystian: Widzę że Tobie też wyszło 3x5, a nie 5x5...
24 maj 20:26
Janek191:
Zdarzają się błędy w odpowiedziach

Z jakiego zbioru jest to zadanie ?
24 maj 20:29
Krystian: Matematyka 3 GWO zakres rozszerzony
24 maj 20:29
Janek191:
Co znaczy GWO ?
Gdańskie Wydawnictwo Oświatowe ? Stanisław Wojtan i spółka ?
24 maj 20:31
Krystian: Gdańskie Wydawnictwo Oświatowe
24 maj 20:32
24 maj 20:35