ciągi, POMOCY
pola6998: W ciągu arytmetycznym a4=6 a7=12. Wyznacz 10 wyraz tego ciągu.
24 maj 17:18
Metis: a4=a1+3r
a7=a1+6r
a10=a1+9r
24 maj 17:19
pola6998: a dalej?
24 maj 17:21
kasia 102:
a
10=a
7+3r=12+6=18
24 maj 17:27
pola6998: a z układem równań jak to można zrobić?
24 maj 17:35
pola6998: kasia 102 wiesz?
24 maj 17:48
6latek : {a1+3r=6
{a1+6r=12
Teraz mamy poziom gimnazjum
a1= 6−3r
6−3r+6r=12
3r= 6 ⇒r=2
a1= 6−3*r
a1= 6−3*2=0
a10= a1+9r
a10= 0+9*2= policz
24 maj 18:11
24 maj 18:12
pola6998: Dzięki
24 maj 18:15
ICSP: 2a7 = a4 + a10 − własność ciągu arytmetycznego.
24 maj 18:16