Asymptoty wykresu funkcji
Grahul: Zbadaj, czy wykres funkcji f ma asymptoty pionowe. Jeśli tak, wyznacz równania tych asymptot:
Czy może ktoś wykonać te zadania i napisać krótki opis jak postępować z zadaniami tego typu
Proszę :c
24 maj 17:01
6latek : Jeśli chodzi o policzenie z granic itp. to nie pamiętam (za chwile będę sobie to przypominal
Jeśli natomiast bez granic to
asymtota pionowa x=5 (odczytujesz ze wzoru z mianownika z przeciwnym znakiem
Natomiast
| | 6x+2 | |
y= |
| tutaj dostaniesz wykres funkcji stalej y=2 |
| | 3x+1 | |
| | ax+b | |
Zobacz jaki jest warunek na to żeby funkcja postaci y= |
| była funkcja homograficzna |
| | cx+d | |
Ale możesz sobie to zobaczyć tak (6x+2)/(3x+1)=2
Tutaj asymtoty nie będzie pionowej
Tutaj najlepiej weglug mnie zrobić wykres tej funkcji
|x|=x dla x≥0
|x|=−x dla x<0
Ale |x
2−4| mamy w mianowniku wiec x
2−4≠0 dla x≠−2 i x≠2
x
2−4>0 dla x∊(−
∞,−2)U(2,
∞)
W tym przedziale wykres naszej funkcji będzie miał wzor
| | x−2 | | 1 | |
f(x)= |
| = U{x−2}{(x+2)(x−2)= |
| −− odcztujemy równanie asymtoty z ewzoru |
| | x2−4 | | x+2 | |
funkcji czyli x=−2
x
2−4<0 dla x∊(−2,2)
w tym przedziale będzie taki wzor funkcji
| | x−2 | | x−2 | | −(2−x) | | −1 | |
f(x)= |
| = |
| {2+x} = |
| = |
| z tego odczytujemy |
| | 4−x2 | | 2−x | | 2+x)(2−x) | | x+2 | |
asymtote pionowa x=−2
czyli wykres tej funkcji będzie miał asymtote pionowa x=−2
Zrob tak samo dla następnej funkcji
24 maj 18:43
Grahul: Jeżeli ten wykres miałby 2 asymptoty pionowe o różnym wyniku np. x=2 i x=−2 to wtedy oznaczało
by to że wykres nie ma asymptot pionowych ?
24 maj 18:59
Grahul:
Dobra już znalazłem odpowiedź oznacza to że ma 2 asymptoty głupie pytanie
24 maj 19:02
6latek :

| | x−2 | |
To jest wykres tej funkcji y= |
| |
| | x2−4 | |
Dlatego dobrze jest sobie narysować wykres
Widzisz ze wykres zbliza się z lewej i prawej strony do prostej x=−2 ale się z nia nie
pokryje nigdy
wiec to jest asymtota pionowa
Natomiast ma tez przerwę w x=2 ( bo dla x=2 mianownik się zeruje
24 maj 19:07
Grahul: | x2−9 | | (x−3)(x+3) | |
| = |
| = x−3 |
| x+3 | | x+3 | |
| −(x2−9) | | −x2+9 | | (3−x)(3+x) | |
| = |
| = |
| = 3−x |
| x+3 | | x+3 | | (x+3) | |
czy to oznacza że funkcja ta nie ma asymptot pionowych ? I czy dobrze to zrobiłem wgl
24 maj 19:09
Grahul: Przy okazji mam pytanie dotyczące Stycznej do wykresu funkcji.
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P, jeśli;
Mam mały problem z tym zadaniem ponieważ, nie ma podanego x0 i nie za bardzo wiem jak je
wyznaczyć
24 maj 19:13
6latek : DO zadania z estyczna
Mamsz podana wspolrzedna y
kowa wiec
24 maj 19:19
Grahul: ta dwójka odpowiada też za f(x0) we wzorze y − f(x0) = f'(x0)(x−x0)
24 maj 19:22
6latek :

| | |x2−9| | |
To jest wykres funkcji y= |
| |
| | x+3 | |
24 maj 19:23
Grahul: Prawda
24 maj 19:23
6latek : post 19:22
Nie . Nie odpowiada
Ta dwojka jest po to abys policzyj wspolrzedna x0
Przeciez wiesz ze punkt należy do wykresu jeśli spelnia jego równanie
Natomiast
styczna będzie miała równanie
y−f(x0)= f'(x0)(x−x0)
Inaczej y=f'(x0)(x−x+0)+f(x0)
Wylicz x0 i f(x0) i f'(x0) i podstaw do wzoru i napisz równanie
24 maj 19:29
Grahul: Wyliczone

Nawet wynik się zgadza

Dzięki wielkie jesteś Najlepszy ! Na prawdę wielkie
dzięki za pomoc w powtórce materiału. Przepraszam za głupie błędy ale od 3dni zakuwam po 8−9
godzin i już mnie głowa boli >.<
24 maj 19:31
6latek : Na zdrowie

sa na tym forum lepsi ode mnie .
Ja już dużo rzeczy nie pamiętam (upływ czasu) zrobil swoje
24 maj 19:35