macierz part 2
Jack:

Szybkie pytanko z macierzy.
Nauczylem sie liczenia wyznacznika macierzy 3 stopnia metoda numer 1. (znana jako metoda
sarrusa − przynajmniej tak slyszalem).
Jednak kiedy wpisalem metoda sarrusa dla macierzy 3 stopnia , to w wiekszosci filmikow pojawila
mi sie metoda numer 2.
czy obie sa sluszne?
Co wiecej, wyznacznik metoda numer 1 wynosi tyle samo co metoda numer 2 czyli 44 (w tym
przykladzie).
Bo wlasciwie mnozymy te same liczby tylko w innej kolejnosci...wiec powinno byc to samo.
24 maj 14:46
Jerzy:
Zarówno iloczyn jak i suma są działaniami przemiennymi
24 maj 14:51
jc:
sposób 1 = sposób 2
Spróbuj bez dopisywania: przekątna, linia pod przekątną i prawy górny róg,
linia nad przekątną i lewy dolny róg.
24 maj 14:53
Jack: szkoda czasu na przepisywanie?
jeszcze tego tak szybko nie widze...
24 maj 14:54
Jack: oczywiscie dzieki za odpowiedz
24 maj 14:56
Jack: Aby nie tworzyć ciągle wątków o macierzach to kontynuuję ten.
Pytanie dotyczy tematu − rząd macierzy.
Pan Krystian z eTrapezu proponuje metode obliczania macierzy sposobem wykreslania
rzedow i kolumn az do uzyskania macierzy 2x2 i wtedy jesli wyznacznik jest = 0 to rzad tej
macierzy 2x2 jest rowny 1, natomiast jesli tamten wyznacznik jest rozny od zera, to rzad tej
macierzy = 2.
Patrz tutaj :
http://puu.sh/pdZvj/d6c2550f27.jpg
Natomiast jak wpisalem rzad macierzy na youtube, to np. pan Mariusz
https://www.youtube.com/watch?v=wd9FL-_CCSg
mowi aby liczyc minory w ten sposob, ze jak mamy macierz np. 4X3 (trojka jest mniejsza)
wiec maxymalny rzad macierzy = 3, wypisujemy wszystkie minory i jesli na ktoryms natrafimy ze
jest wyznacznik rozny od zera, to rzad jest po prostu rowny 3, a jesli nie to kontynuujemy
wypisywanie minorow potem drugiego stopnia itd.
Jakas podpowiedz ktora metoda?
2 cze 15:34
Jack: pan Mateusz Kowalski*
przepraszam za blad w imieniu ;x
2 cze 15:36
jc: Przekształcenia elementarne.
2 cze 16:03
Jack: @jc
Jesli mozna wiedziec to ktora metoda to przeksztalcenia elementarne?
Ta pierwsza?
2 cze 16:24
jc: Żadna z wymienionych. Nie liczymy wyznaczników.
Przekształcamy macierz (podobnie, jak przy rozwiązywaniu
układu równań czy liczeniu wyznacznika) tak długo, aż rząd stanie sie oczywisty.
Możemy to robić systematycznie, wtedy metodę nazwiemy metodą Gaussa
lub tak, jak nam wygodnie.
2 cze 16:32
Jack: ok, dziena
2 cze 16:49
2 cze 18:29
Mariusz:
jc
a w eliminacji Gaussa nie chodzi o to aby sprowadzić macierz do macierzy trójkątnej
dolnej albo górnej
sprowadzanie do macierzy jednostkowej to już eliminacja Gaussa
Operacje elementarne na wierszach odpowiadają mnożeniu równania obustronnie
i z tej samej strony przez odpowiednie macierze
2 cze 18:35
Mariusz:
*sprowadzanie do jednostkowej eliminacja Gaussa−Jordana
2 cze 18:36