macierze
Ewelina: Wyznacznik macierzy
1 0 −1
−2 1 −1
0 1 −1
−1−0+2−0+1+1=3
Det A =3
Dobrze licze?
29 maj 15:47
Ewelina: ?
29 maj 15:51
Ewelina: .
29 maj 15:54
6latek : Ewelina
Nie przyjmnij tego jako wymądrzanie się . Ty jesteś studentka wiec powinnas znac jakies
programy do liczenia wyznacznikow chociażby wolfram czy jakies kalkulatory
29 maj 15:54
Ewelina: Okej
29 maj 15:55
Jack: oczywiscie zle.
wyznacznik 3−ciego stopnia liczysz uzywajac reguly sarrusa.
29 maj 15:57
Jack: przepisuje 2 pierwsze wiersze
[ 1 0 −1]
[−2 1 −1]
[ 0 1 −1]
1 0 −1
−2 1 −1
no i licze.
det A = − 1 + 2 + 0 + 0 + 1 − 0 = 2
29 maj 16:00
Mariusz:
1*1*(−1)+(−2)*1*(−1)+0*0*(−1)−((−1)*1*0+(−1)*1*1+(−1)*0*(−2))
−1+2+0−(−1)=−1+1+2=2
29 maj 16:00
Benny: Można też rozwinięcie Laplace'a
Do drugiego wiersza dodaje 2 pierwsze i dostaje:
1 0 −1
0 1 −3
0 1 −1
1*(−1)1+1*det 1 −3
1 −1
=−1+3=2
29 maj 16:03
Mariusz:
Można bez dopisywania wierszy bądź kolumn w pamięci policzyć
29 maj 16:05
Jack: @Benny
przy wyznaczniku 3−ciego stopnia to wg mnie nie jest potrzebne rozwiniecie Laplace'a, ale jak
najbardziej mozna
@Mariusz
oczywiscie ze mozna, jednak ja jako poczatkujacy, zawsze sobie dopisuje zeby mi bylo latwiej
policzyc.
29 maj 16:07
Mariusz:
Rozwinięcie Laplace jest bardziej ogóle niż reguła Sarrusa
ale podobnie jak metoda permutacyjna ma złożoność silni
29 maj 16:07
Mariusz:
Wypisujemy permutacje zbioru {1,2,...,n}
Obliczamy iloczyn elementów ai p(i)
oraz zliczamy przestawienia elementów w permutacji {1,2,..,n}
konieczne do uzyskania permutacji p(i)
Jeżeli liczba przestawień elementów jest parzysta to sumujemy ją ze znakiem +
Jeżeli liczba przestawień elementów jest nieparzysta to sumujemy ją ze znakiem −
29 maj 16:14
Mila:

1 0 −1
−2 1 −1
0 1 −1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W=1*1*(−1)+0*(−1)*0+(−1)*(−2)*1−[0*(−2)*(−1)+1*(−1)*1+(−1)*1*0]=
−1+0+2+1=2
29 maj 16:54
Mariusz:
Dla większych stopni to nie zadziała
Metoda sumowania iloczynów po wszystkich permutacjach
elementów zbioru {1,2,3,...,n} wtedy zadziała
Drugie indeksy każdego iloczynu tworzą permutację zbioru {1,2,3,...,n}
29 maj 18:33