Nierownosc z wartoscia bezwzgledna, pytanie
Andrzej:
| | 10−x−3x2 | |
Mam o to takie zadanie |
| <2x |
| | |x+2| | |
robilem to tak...
10−x−3x
2<2x|x+2|
| 10−x−3x2 | | −(10−x−3x2) | |
| <x+2 |
| <x+2 |
| 2x | | 2x | |
| 10−x−3x2 | | (x+2)2x | | −10+x+3x2 | | (x+2)2x | |
| − |
| <0 |
| − |
| <0 |
| 2x | | 2x | | 2x | | 2x | |
| 10−x−3x2−2x2−4x | | −10+x+3x2−2x2−4x | |
| <0 |
| <0 |
| 2x | | 2x | |
| −5x2−5x+10 | | x2−3x−10 | |
| <0 |
| <0 |
| 2x | | 2x | |
Δ=225=>15 Δ=49=>7
x
1=−2 x
1'=5
x
2=1 x
2'=−2
x∊(−
∞,−2)U(1,
∞) x∊(−2,5)
odp x∊(1,5)
W odpowiedziach natomaist znajduje sie tylko x∊(−
∞,−2)U(1,
∞) i teraz takie pytanie czy
przypadku
| | −(10−x−3x2) | |
|
| <x+2 nalezy nie brac pod uwage? Dlaczego? Czy moze to byc blad w ksiazce? |
| | 2x | |
Chyba, ze popelnilem gdzies glupi blad, ktorego nie zauwazylem
23 maj 19:14
Mila:

Popełniłeś błąd bo podzieliłeś przez 2x bez założeń o znaku i że x≠0
x+2≠0⇔x≠−2
10−x−3x
2<2x*|x+2|
1)
|x+2|=x+2 dla x>−2
x∊(−2,
∞)
10−x−3x
2<2x*(x+2)⇔
10−x−3x
2<2x
2+4x⇔
−5x
2−5x+10<0 /:5
−x
2−x+2<0 parabola skierowana w dół
Δ=1+8=9
| | 1−3 | | 1+3 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | −2 | | −2 | |
x
1=1 lub x
2=−2 i x>−2⇔
x>1
=====
lub
2)x<−2 wtedy mamy nierówność
10−x−3x
2<2x*(−x−2)⇔
10−x−3x
2<−2x
2−4x
−x
2+3x+10<0
Δ=9+40=49
| | −3−7 | | −3+7 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | −2 | | −2 | |
x
1=5 lub x
2=−2 i x<−2
x<−2
odp.
x<−2 lub
x>1⇔
x∊(−
∞,−2)∪(1,
∞)
23 maj 22:24
Andrzej: Hmmm, może głupie pytanie,ale jeżeli na sprawdzianie napisalem x≠0 to zadanie to bedzie mialo
wtedy 2 sposoby rozwazian?
24 maj 22:55
24 maj 22:59
Mila:
Nie możesz mnożyć przez x obu stron nierówności, jeśli nie znasz znaku tej liczby.
Przy mnożeniu przez ujemną liczbę należy zmienić kierunek nierówności.
Mogłeś pomnożyć przez |x+2| ponieważ było założenie :
x+2≠0 i wiadomo, że |x+2|>0 z def. wartości bezwzględnej.
24 maj 23:00