Całki
Bartek 12: Jak rysować parabole przy liczeniu pola obszaru ograniczonego. y=x2−4
20 maj 12:37
Jerzy:
20 maj 12:38
Bartek 12: No tak rysunek jest ale jak to wyliczyć dokładnie ?
20 maj 12:39
Jerzy:
tzn co wyliczyć ?
20 maj 12:40
Bartek 12: no jak jest y=x2−4 to jak to zaznaczyć na tym wykresie jakieś liczby podkładamy i wtedy
wychodzi czy co ?
20 maj 12:41
Bartek 12: pole obszaru ogranicoznego umiem wyliczyćtylko tych paraboli za bardzo nie umiem rysować .
20 maj 12:42
Jerzy:
Widzę,że Bartek 12 = Tomasz .... już Ci tłumaczyłem dzisiaj, wyznacz miejsca zerowe
20 maj 12:43
Bartek 12: Jaki Tomasz

I wystarczy tylko miejsce zerowe wyliczyć ? ok
20 maj 12:44
Bartek 12: A tutaj jak wyliczyć? y=2x − x2
20 maj 12:46
Jerzy:
To zależy, jak dokładny ma być wykres
20 maj 12:47
Bartek 12: no nie musi być aż tak dokłądny
20 maj 12:47
20 maj 12:48
Mila:

y=−x
2+2x
Miejsca zerowe:
−x
2+2x=0
x*(−x+2)=0
x=0 lub −x+2=0
x=0 lub x=2
y
w=−1+2=1
W(1,1)
szkicujesz wykres
y=x
2−4
x
2−4=0
x
2=4
x=2 lub x=−2
x
w=0
y
w=−4 i szkicujesz wykres.
Punkty przecięcia wykresów:
x
2−4=−x
2+2x
2x
2−2x−4=0 /:2
x
2−x−2=0
Δ=1+8=9
Pole obszaru ograniczonego wykresami:
−1∫
2(2x−x
2−(x
2−4)) dx=
−1∫
2(−2x
2+2x+4) dx= licz
20 maj 18:11