Trygonometria
op: Hej. Czy moglby mi ktos moze jak odczytywac z wykresu proste rownania tryg. Typu sina = 1/2?
Wiem ze sa na to wzory ale na matematyce nauczyciel nam tego nie podawal tylko od razu z
wykresu a mi jakos ciezko, bo nie wiem jak to lapac...nie wiem czy ktos wie o co mi chodzi
dokladnie ale no.. Moze xd
19 maj 20:05
op: w sensie nie podawal nam na to zadnych wzorow o ktorych ja sie dopiero dowiedzialem od
znajomego ktory ma z innym nauczycielem xd
19 maj 20:06
Jerzy:
Przede wszystkim musisz nauczyć się na pamięć wartości funkcji trygonometrycznych
dla katów: 0,30,45,60,90
19 maj 20:08
Mila:
| | π | | π | | π | |
Znając wartości f. tryg. dla kątów ostrych : 30o,45o,60o ( |
| , |
| , |
| ) |
| | 6 | | 4 | | 3 | |
możesz odczytać :
| | 1 | | π | |
1) sinx= |
| ⇔sinx=sin |
| (dla kąta ostrego) |
| | 2 | | 6 | |
| | π | | π | |
x1= |
| +2kπ lub x2=π− |
| +2kπ⇔ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
x1= |
| +2kπ lub x2= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
albo
rozwiązać nierówność:
20 maj 17:50
20 maj 17:51
op: dziekuje!
20 maj 20:21