Wykaż
asd: Wykaż że logab=2loga2b
18 maj 21:18
Benny: | | logab | | 2logab | |
2loga2b=2 |
| = |
| =logab |
| | logaa2 | | 2 | |
18 maj 21:21
asd: skąd się bierze mianownik logaa2 ?
18 maj 21:25
Benny: | | logcb | |
Korzystam ze wzoru logab= |
| |
| | logca | |
18 maj 21:26
18 maj 21:27
asd: dalej nie kminie
18 maj 21:40
Jack: czego tu nie kminisz?
18 maj 21:41
Jack:
mamy sobie logarytm
log
a2b
chcemy go zamienic na logarytm o podstawie "a", zatem korzystamy ze wzoru na zmiane podstawy
logarytmu.
u nas "a" to a
2, b to b
| | logab | |
zatem loga2b = |
| |
| | logaa2 | |
18 maj 21:46