calki
Jackdaniels: ∫√a+bxdx ja sie za to zabrac jak jest a i b
17 maj 21:25
zef: ∫a
1/2dx+∫(bx)
1/2dx
∫a
1/2dx+b∫x
1/2dx
17 maj 21:33
zef: ∫a1/2dx jest źle jak coś.
17 maj 21:34
17 maj 21:35
Jackdaniels: dodawanie chyba nie jest rozdzielne cnie?
17 maj 21:36
ICSP: co do całki :
t = a + bx
| | 1 | | 2 | | 2 | |
= |
| ∫ √t dt = |
| * t3/2 + C = |
| (a + bx)3/2 + C |
| | b | | 3b | | 3b | |
17 maj 21:37
zef: Aaa tak, potraktowałem to jako 2 oddzielne pierwiastki.. :<
17 maj 21:37
Przemysław: proponuję podstawienie:
a+bx=t
bdx=dt
| | 1 | | 1 | |
∫√a+bxdx= |
| ∫√tdt= |
| ∫t1/2dt= |
| | b | | b | |
| 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
| * |
| *t3/2+C= |
| * |
| *(a+bx)3/2+C |
| b | | 3 | | b | | 3 | |
17 maj 21:37
Jackdaniels: Dziekuje bardzo
17 maj 22:53