rozwiąż równanie
Michał123: rozwiąż równanie prostej przechodzącej przez punkty a=(−2,−3) i b=(4,0)
17 maj 11:14
17 maj 11:20
Lewy:
y = ax + b
| | 1 | | 1 | |
y = |
| (x − 4) stąd y = |
| x − 2 |
| | 2 | | 2 | |
17 maj 11:23
jc:
Rozwiązanie równania prostej: (x,y) = (4,0) + t (2,1).
Stąd równanie prostej: x−2y=4.
17 maj 11:23
Janek191:

Napisz równanie
| | y2 − y1 | | 0 − (−3) | |
a = |
| = |
| = 0,5 |
| | x2 − x1 | | 4 − (−2) | |
y = 0,5 x + b i B = ( 4, 0), więc
0 = 0,5*4 + b ⇒ b = − 2
Odp. y = 0,5 x − 2
============
17 maj 11:25
jc: Janek191, jest równanie równanie prostej, a rozwiązanie równania prostej?
17 maj 11:31
Janek191:
Napisz równanie prostej

, a nie rozwiąż równanie prostej
17 maj 11:33
jc: Napisane było rozwiąż!
17 maj 11:36