algebra
Kamil: Cześć mam prośbę pomożecie mi w tych zadaniach :
1) Oblicz:
4
(0.5)+0.5
(23)+8
(19) to w nawisach to potęgi

2)przedstaw w najprostszej postaci:
√11+6√2+
√11−6√2
16 maj 21:25
16 maj 21:26
Janek191:
2)
11 + 6√2 = (3 + √2)2
11 − 6√2 = ( 3 − √2)2
więc
√11 + 6√2 + √11 − 6√2 = 3 + √2 + 2 − √2 = 6
16 maj 21:28
Kamil: Okey

a z tą najprostszą postacią jak to zrobić ?
16 maj 21:28
Kamil: aa ok Dzieki Janek
16 maj 21:28
Kamil: tam chyva się pomuliłeś powinno być 3 zamiast 2

Ale dziękuje
16 maj 21:30
Janek191:
Tam zamiast 2 powinna być 3.
16 maj 21:30
Kamil: kurcze nie mogę tego 1 wymyślić,pomożecie ?
16 maj 22:09
jc:
| 2 | | 2 | |
| = |
| = 21/3 (41/3 + 21/3 + 1) |
| 2 − 41/3 | | 41/3(21/3 − 1) | |
= 2 + 4
1/3 + 2
1/3
16 maj 22:33