granica ciągu liczbowego
Jacek: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się robi tego typu zadania?
Sprawdź czy:
a) lim (4n+3)/(3−2n) = −2
b) lim n/(n−2) = 2016
?
16 maj 10:03
16 maj 10:14
Jacek: ok.
16 maj 10:30
6latek : Jacek
Niedlugo tez mi się to przyda
16 maj 10:33
Janek191:
| | 4 n + 3 | | 4 + 3n | |
a) an = |
| = |
| |
| | 3 − 2n | | − 2 + 3n | |
więc
| | 4 + 0 | |
lim an = |
| = − 2 |
| | − 2 + 0 | |
n→
∞
16 maj 11:55
Janek191:
| | n | | 1 | |
b) bn = |
| = |
| |
| | n −2 | | 1 − 2n | |
więc
n→
∞
16 maj 11:57