Rozlozenie wielomianow
6latek : Rozloz na czynniki
a) (a−b)3+(b−c)3 i następnie (a−b)3+(b−c)3+(c−a)3
b) a(a3−b3)+ab(a2−b2)+b3(a−b)
W podpunkcie a) skorzystam najpierw ze wzoru x3+y3
a1 (a−b)3+(b−c)3= ((a−b)+(b−c))[(a−b)2−(a−b)(b−c)+(b−c)2]]
=(a−c)[(a−b)2−(a−b)(b−c)+(b−c)2]
a2
Tutaj skorzystam ze wzoru (x−y)3
(a−b)3+(b−c)3+(c−a)3 = a3−3a2b+3ab2−b3 +(b3−3b2c+3bc2−c3)+(c3−3c2a+3ca2−a3)=
= − 3a2b+3ab2−3b2c+3bc2−3c2a+3ca2=3ab(b−a)+3bc(c−b)+3ca(a−c)
W odpowiedzi mam
3(a−b)(b−c)(c−a)
Najpierw chciałbym ten podpunkt a2 wyjasnic a potem wezme się za podpunkt b)
16 maj 08:39
wredulus_pospolitus:
a) zauważ, ze masz: x3 + y3 .... ze wzorów skróconego mnożenia:
x3 + y3 = (x+y)(x2 − xy + y2)
gdzie x = a−b ; y = b−c
po drugie −−− (a−b)2 − (a−b)(b−c) + (b−c)2 możesz dalej rozpisać (wymnażać, skracamy wyrazy
podobne, itd.)
16 maj 08:51
6latek : Witaj

Do podpunktu a
1 mam taka odpowiedz w książce wiec dalej to nie rozkladalem
Bardziej chodzi o podpunkt a
2
16 maj 09:07
6latek : Natomiast podpunkt b)
a[(a−b)(a2+ab+b2)]+ab(a+b)(a−b) +b3(a−b) =(a−b)[a*(a2+ab+b2)+ab(a+b)+b3] =
(a−b)[(a3+a2b+ab2+a2b+ab2+b3] =(a−b)[a3+2a2b+2ab2+b3]
Teraz tak
w nawiasie mi brakuje 1a2b i 1 ab2 żeby to zwinąć do wzoru skroconego mnożenia (a+b)3
Napiszse odpowiedz do tego może ktoś pomoze
Odp: (a−b)(a+b)(a2+ab+b2)
16 maj 09:39
6latek : Nawet jesli bym sobie rozpisal ten nawias kwadratowy tak
[a3+2a2b+2ab2+b3]= (a+b)3−3a2b−3ab2+2a2b+2ab2= (a+b)3−a2b−ab2
Teraz (a+b)3= (a+b)(a+b)2
Tylko co mi to da
16 maj 09:53
Benny: Cześć

Punkt b odpowiedź jest zła. Jak sam zauważyłeś brakuje dwóch czynników. Może źle coś
przepisałeś?
16 maj 09:56
6latek : Czesc
Benny 
Dobrze mam przepisane . Pewnie cos chyba trzeba bedzie cos podkombinowac
16 maj 09:59
Benny: Aj źle przeczytałem sobie odpowiedź.
(a−b)(a3+2a2+2ab2+b3)=(a−b)[(a3+b3)+2ab(a+b)]=
=(a−b)[(a+b)(a2+−ab+b2+2ab)]=(a−b)(a+b)(a2+ab+b2)
16 maj 10:04
6latek : A jednak
16 maj 10:09
16 maj 10:12