rozkladanie wielomianow
6latek : Rozloz na czynniki wielomiany
a) x2n−5xn+6
b) x4p−5x2p+4
x2n+xn−6xn+6 = xn(xn+1)− i tutaj mi nie wyjdzie
16 maj 07:13
6latek : wb)
x4p−x2p−4x2p+4= x2p(x2p−1)−4(x2p−1)= (x2p−4)(x{2p−1)=
=(xp+2)(xp−2)(xp+1)(xp−1)
16 maj 07:24
6latek :
16 maj 08:46
6latek : Pomoze ktoś w podpunkcie a)?
16 maj 09:15
6latek :
16 maj 10:25
Benny: xn=t
t2−5t+6=(t−3)(t−2)=(xn−3)(xn−2)
b)
x2p=z
z2−5z+4=(z−4)(z−1)=(x2p−4)(x2p−1)=(xp−2)(xp+2)(xp−1)(xp+1)
16 maj 10:29
6latek : Dobrze . dzięki
16 maj 10:30