zef i algebra liniowa
Mariusz:
Chciałbym abyś poćwiczył tutaj podstawy algebry liniowej
Zagadnienia algebry liniowej które przydają się przy całkowaniu
Dodawanie i odejmowanie wielomianów
Mnożenie wielomianów
Dzielenie wielomianów z resztą
Schemat Hornera
Rozkład wielomianu na czynniki nierozkładalne nad R
NWD wielomianów
(wykorzystując rozkład na czynniki oraz biorąc kolejne reszty)
Rozkład na sumę ułamków prostych (wystarczy przypadek pierwiastków pojedynczych)
Rozwiązywanie układów równań liniowych
Tutaj proponuję metody macierzowe
Ax=B
A−1Ax=A−1B
Ix=A−1B
x=A−1B
Inny sposób
LU=PA
Ax=B
PAx=PB
LUx=PB
L−1LUx=L−1PB
Ux=L−1PB
Niech L−1PB=y
wówczas otrzymamy
L−1PB=y
Ux=y
LL−1PB=Ly
Ux=y
PB=Ly
Ux=y
Ostatecznie otrzymujemy
Ly=PB
Ux=y
Zarówno do odwracania macierzy jak i do rozkładu LU
proponuję użyć operacji elementarnych na wierszach
Operacje elementarne
1. Dodanie wybranego wiersza pomnożonego przez skalar do innego wiersza
2. Pomnożenie wybranego wiersza przez skalar różny od zera
3. Zamiana dwóch wybranych wierszy
(wykonanie tej operacji powoduje konieczność wprowadzenia macierzy permutacji
w rozkładzie LU wykonujmy je więc w sytuacji gdy pojawi się zero na głównej przekątnej)
15 maj 15:14
zef: Postaram się to poczytać w ciągu tygodnia, jak będę miał czas, w najbliższe dni rozwiąże
również tą całkę którą mi podałeś i postaram się poprawić błędy w rozkładzie na ułamki proste.
15 maj 15:17
15 maj 15:26
zef: Poczytałem trochę na ten temat, ale póki co chyba nie jest mi to potrzebne

Muszę poszukać kogoś kto mnie dobrze przygotuje do matury, a całkami będę zajmował się
rzadziej.
Chcę zrobić cały materiał z 3 klasy zaczynając od teraz i kończąc we wrześniu

Muszę jeszcze kogoś chętnego znaleźć do przerabiania materiałów ze mną po kolei.
16 maj 19:18
Mariusz:
Dodawanie i mnożenie wielomianów przyda się podczas rozkładu funkcji wymiernej na sumę ułamków
Dzielenie z resztą przydaje się gdy stopień wielomianu z licznika
jest większy od stopnia wielomianu z mianownika oraz do policzenia NWD wielomianów
Schemat Hornera do obliczania wartości wielomianu
Mimo iż dwa pierwsze punkty schematu całkowania funkcji wymiernych nie wymagają
rozkładu mianownika na czynniki nierozkładalne nad R to jednak trzeci punkt już go wymaga
więc w pewnych przykładach rozkładu mianownika na czynniki nie unikniesz
NWD wielomianów przydaje się do skracania licznika z mianownikiem
oraz do wydzielenia części wymiernej całki
(przydatne w przypadku pierwiastków wielokrotnych mianownika)
NWD wielomianów możesz też wykorzystać do usunięcia pierwiastków wielokrotnych
z rozwiązywanego równania
Rozkład na sumę ułamków prostych
Po podzieleniu licznika przez mianownik i wydzieleniu części wymiernej całki
może zostać do scałkowania funkcja wymierna gdzie mianownik zawiera tylko pierwiastki
pojedyncze
Podczas wydzielania części wymiernej całki oraz podczas rozkładu na sumę ułamków
będziesz porównywał wielomiany w liczniku i stąd dostaniesz układ równań liniowych
który najlepiej rozwiązać z użyciem macierzy odwrotnej lub rozkładu macierzy (wystarczy LU )
Co masz na maturze bo ludzie pisali że dużo wycięli z programu
16 maj 19:55
zef: Głównie mi zależy na:
Trygonometria − tutaj umiem tylko podstawy podstaw, ze względu na to co miałem jedynie na
podstawie.
Pochodne−pochodne które są na poziomie licealnym umiem liczyć, ale zależy mi na zadaniach
tekstowych. nie umiem wyznaczać pierwiastków wielomianu za pomocą pochodnych itd. Podsumowując
umiem je tylko liczyć
Wielomiany− tutaj już skończyliśmy przerabiać materiał i myślę że jestem dobrze przygotowany,
chociaż zadania związane z resztą mogą mi sprawiać problemy.
Na samym początku chciałbym zająć się tymi trzeba działami, później będę mógł przejść do
trudniejszych rzeczy.
16 maj 20:09
zef: Znalazłbyś trochę czasu i chęci aby odłożyć na tą chwilę całki i zająć się moim przygotowaniem
do matury ? Potrzebowałbym jakieś zadania i pewnie dużo twojej pomocy.
16 maj 21:04
Mariusz:
Chcesz kilka zadań ze zbioru Dróbki i Szymańskiego ?
17 maj 20:13
zef: Przyda mi się wszystko co masz.
17 maj 20:28
Mariusz:
Jeśli chodzi o stronę z odnośnika to analizę miałeś w tomie 15
http://matwbn-old.icm.edu.pl/kstresc.php?tom=15&wyd=10&jez=pl
Co do zadań z Dróbki Szymańskiego
to np
W trójkącie równoramiennym ABC (AC=BC) z wierzchołka C poprowadzono
2 półproste dzielące kąt ACB na 3 przystające kąty
Półproste te przecinają podstawę AB w punktach D i E tak że D leży między A i E
| | AD | |
Wyznacz stosunek |
| mając dany kąt ACB=3α |
| | DE | |
W kwadracie ABCD punkt E jest środkiem boku CD
Proste BE i AC przecinają się w punkcie F
Wykaż że tg ECF=1, tg CEF=2, tg EFC=3
Może zadania z trygonometrii przeniesiemy do innego wątku ?
18 maj 11:27
6latek : czy zadania z geometrii pochodzą ze zbioru zadań z geometrii dla klasy 1 i 2 liceum
ogolnoksztalcacego(1998r ?
18 maj 13:10
Mariusz:
Rok się zgadza ale dla klasy 3 i 4
18 maj 13:21
yht:

Zadanie z trójkątem:
wszystkie kąty: a,b,c,d uzależniamy od a:
c+d = 180
0 → d=180
0−c
w ΔACE:
b+d+2a = 180
0
b+180
0−c + 2a = 180
0
b−c+2a = 0
b = c−2a
w ΔACD:
a+b+c = 180
0
a+c−2a+c = 180
0
2c−a = 180
0
2c = 180
0+a
b=c−2a
d=180
0−c
z tw. sinusów w ΔADC
| | y*sin(900+a2) | |
x = |
| − równanie (*) |
| | sin(a) | |
z tw. sinusów w ΔACE
| | (y+k)*sin(900−a2) | |
x = |
| − równanie (**) |
| | sin(2a) | |
Porównując równania (*) i (**) otrzymujemy:
| y*sin(900+a2) | | (y+k)*sin(900−a2) | |
| = |
| − równanie (***) |
| sin(a) | | sin(2a) | |
ze wzorów redukcyjnych:
| | a | | a | |
sin(900+ |
| ) = cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | a | | a | |
sin(900− |
| ) = cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
ze wzoru na sinus podwojonego kąta:
sin(2a) = 2sin(a)*cos(a)
wstawiając to do równania (***) otrzymujemy:
| | sin(a) | |
Mnożymy stronami przez |
| |
| | | |
| | y | |
Przekształcamy tak aby otrzymać szukany iloraz |
| : |
| | k | |
| | y+k | |
y = |
| |*2cos(a) |
| | 2cos(a) | |
y*2cos(a) = y+k
y*2cos(a)−y = k
y[2cos(a)−1] = k
| | AD | |
Koniec zadania. Uzależniliśmy iloraz |
| od (danego w zadaniu) kąta a |
| | DE | |
***
zadanie z kwadratem:
niech:
kąt ECF = α
kąt CEF = β
kąt EFC = γ
z sumy kątów w trójkącie EFC wiadomo, że γ = 180
0−(α+β)
α to kąt między przekątną kwadratu a jego bokiem, więc α = 45
0 więc tgα = 1
tgβ łatwo wyznaczyć z trójkąta prostokątnego BEC
mając tgα oraz tgβ korzystamy ze wzoru redukcyjnego na tgγ
tgγ = tg[180
0−(α+β)] = −tg(α+β)
wykorzystujemy wzór na tg(α+β) i wychodzi
18 maj 15:06
zef: Tak, zacznijmy trygonometrię w tym temacie
326264
18 maj 17:51