matematykaszkolna.pl
Trygonometria zef: Trygonometria
18 maj 17:51
Iryt: I co?
18 maj 17:51
zef: Nic, będę tu ćwiczył trygonometrię z pomocą Mariusza emotka
18 maj 17:52
Mila: Powodzeniaemotka
18 maj 18:37
Mariusz: W trójkącie prostokątnym ABC z wierzchołka C poprowadzono dwusieczną CD
 DB 
Oblicz stosunek długości boków

gdy
 BC 
I BC=x AC=a II BC=x AB=a III AC=x AC=a Milu jak chcesz możesz się dołączyć Coś rysunki mi tutaj nie wychodzą Zadanie może nie jest wyszukane bo sam je wymyślałem ale z pewnością przyda ci się w przyszłości
18 maj 18:50
zef: Dzisiaj chyba czasu nie znajdę na zrobienie tego zadania bo na jutro mam dużo do zrobienia. Chociaż jeszcze zobaczę.
18 maj 18:55
Mariusz: poprawka III AC=x AB=a
18 maj 18:55
zef: Wierzchołek C jest przy kącie prostym ?
18 maj 19:51
Mariusz: Przy wierzchołku B jest kąt prosty
18 maj 20:11
zef: rysunek
db 

=?
bc 
db db 

=

bc x 
 x 
tg2β=

a 
x 2tgβ 

=

a 1−tg2β 
 a(2tgβ) 
x=

1−tg2β 
z=
 z 
tgα=

x 
z=x(tgβ)
z x(tgβ) 

=

x 
a(2tgβ) 

1−tg2β 

z 1−tg2β 

=x(tgβ)*

x a(2tgβ) 
z 1−tg2β 

=x(tgβ)*

x 2a(tgβ) 
z x(1−tg2β) 

=

x 2a 
O to chodzi ? Nie miałem jeszcze wzorów na tg2α itd więc musiałem poszukać wzorku w internecie.
18 maj 20:27
zef: Aj źle jest już widzę błąd. Zrobię jeszcze raz.
18 maj 20:28
Mila: zef, tw. o dwusiecznej kąta w trójkącie.
18 maj 20:30
zef: Rysunek ten sam:
db 

=?
bc 
|da| |ac| 

=

|db| |bc| 
 ad 
tgβ=

ac 
ac(tgβ)=ad
ac(tgβ) |ac| 

=

|db| |bc| 
 |ac|*|db| 
|ac|(tgβ)=

|bc| 
 db 
tgβ=

bc 
Zgadza się teraz?
18 maj 20:42
zef: Hmm w sumie nic nie wykazałem Nie wiem jak się za to zabrać.
18 maj 20:45
Mariusz:
 BD 
W 1 przypadku masz wyrazić stosunek

za pomocą
 BC 
BC=x, AC=a
 BD 
W 2 przypadku masz wyrazić stosunek

za pomocą
 BC 
BC=x , AB=a
 BD 
W 3 przypadku masz wyrazić stosunek

za pomocą
 BC 
AC=x, AB=a Wierzchołki powinieneś oznaczyć dużymi literami aby nie myliło się z długością boku
18 maj 21:00
zef: Spróbuję jeszcze jutro na spokojnie to zrobić, bo teraz już nie myślę
18 maj 21:01
Jack: rysuneknie jest powiedziane, przy ktorym wierzcholku jest kat prosty.
18 maj 21:02
Mariusz: Mila załóżmy że tego twierdzenia nie znamy , znamy twierdzenie sinusów , twierdzenie cosinusów (tutaj wystarczy Pitagorasa) itp zef miałeś twierdzenie o dwusiecznej na lekcji ?
18 maj 21:05
zef: Niestety nie miałem
18 maj 21:05
Mariusz: Jack gdybyś czytał wszystkie posty to byś wiedział że przy B jest kąt prosty na początku nie dopisałem bo nie sądziłem że to jest istotne ale zef mnie zapytał przy jakim wierzchołku jest kąt prosty to mu napisałem Przy danych jakie podałem kątem prostym jest ten przy wierzchołku B Kąta prostego nie dzielimy bo nie uzyskamy tego co bym chciał abyśmy uzyskali Masz rację że powinienem od razu zaznaczyć kąt prosty
18 maj 21:13
Mariusz: zef więc nie powinieneś z niego korzystać Twierdzenie sinusów miałeś ? Możesz zastąpić twierdzenie o dwusiecznej twierdzeniem sinusów
18 maj 21:17
Mila: To w której klasie jesteś zef?
18 maj 21:20
zef: Twierdzenie sinusów również nie.. Wspominałem już że trygonometrię miałem tylko na podstawie. Miałem tyle co w pierwszej klasie. Teraz jestem w drugiej
18 maj 21:49
Jack: twierdzenie sinusów i cosinusów jest bardzo proste, radze sie zapoznac(programowo jest w trzeciej klasie) jednak wiele zadan mozna obliczyc korzystajac wlasnie z tych twierdzen nawet wczesniej.
18 maj 21:51
zef: Twierdzenie cosinusów już znam, chociaż nie musiałem, ale przydawało mi się w planimetrii emotka
18 maj 21:52
Jack: sinusow jest prostsze i je sie poznaje przed cosinusami ; d
18 maj 21:53
Mila: Twierdzenie o dwusiecznej też powinieneś znać. Było już w gimnazjum. Tw. cosinusów, tw. sinusów jest w I klasie, albo w drugiej, zależy jakim programem się uczycie, jakiego autora masz podręcznik, może mam, to dostosuję zadania.
18 maj 21:57
Mariusz: Jak twierdzenia sinusów nie miałeś to bieda chociaż może jeszcze da radę jakoś inaczej Może coś z polem Ja jeszcze miałem twierdzenie sinusów , nie pamiętam abym miał twierdzenie o dwusiecznej Stosunek z twierdzenia o dwusiecznej będzie przydatny jednak ty musisz do tego jakoś inaczej dojść Znasz program trzeciej klasy ?
18 maj 21:57
Jack: Milu ja tw. cos. i sin. mialem w 3 klasie a matma byla rozszerzona... ciekawe ; d
18 maj 21:58
zef: Dobra możemy uznać że te twierdzenia znam, przecież nie są one trudne emotka
18 maj 22:00
Jack: rysunek Niech dwusieczna nazywa sie "p" a wysokosc trojkata "h". Korzystamy ze wzoru na pole trojkata wykorzystujac kat. (1/2 ab sin alfa) zatem :
 1 PABD 
PABD =

* a * p * sin −−>> p sinα =

2 a 
 1 PBCD 
PBCD =

* b * p * sin α −−−> p sin α =

2 b 
przyrownujemy do siebie...
PABD PBCD 

=

a b 
b * PABD = a * PBCD
 1 
Pole trojkata ABD mozna zapisac rowniez jako

* x* h
 2 
 1 
a pole trojakta BCD mozna zapisac jako

* y * h
 2 
zatem mamy
 1 1 
b *

* x* h = a *

* y * h
 2 2 
zatem bx = ay czyli
a b 

=

x y 
i to mowi tw. o dwusiecznej.
18 maj 22:05
Mariusz: rysunek
 DB 
Obliczyć

gdy dane mamy
 BC 
I BC=x AC=a II BC=x AB=a III AC=x AB=a Sami widzicie że rysowanie mi nie wychodzi
18 maj 22:32
Mariusz:
 BC 
Pytanie dodatkowe czy rozpoznajecie stosunek

DB 
19 maj 00:28
Mariusz: W przypadku I sprawdź czy długość boków BC, AB wyrażają się wymiernie przez znaleziony stosunek i długość boku AC W przypadku II sprawdź czy długość boków BC, AC wyrażają się wymiernie przez znaleziony stosunek i długość boku AB W przypadku III sprawdź czy długość boków AC, BC wyrażają się wymiernie przez znaleziony stosunek i długość boku AB Jeśli to sprawdzisz będziesz miał pewność że to zadanie ci się kiedyś przyda
19 maj 11:06
6latek : mam taki zbior dla klasy 3 i 4 liceum ale z 1973r . Nie wiesz czy się zmienily zadania w stoeuku do 1998r ?
19 maj 13:41
6latek : Albo jeśli możesz to napisz który dzial i nr zadania masz u siebie w zbiorze to porównam u siebie
19 maj 13:44
19 maj 13:58
Mariusz: 6latek to zadanie z dwusiecznymi kątów ostrych w trójkącie prostokątnym przyda mu się do wymyślania podstawień usuwających niewymierność czy to z równania czy to z całki Ja mam zbiór zadań z I i II klasy (rok 1996) oraz z III i IV klasy (rok 1998) bo wtedy chodziłem do liceum Razem możemy porównać zadania
19 maj 18:17
Mariusz: W Tym zbiorze nie ma jednak ciekawych zadań a jeśli chodzi o tw sinusów i cosinusów to ty ich na razie nie znasz 4.10. W trójkącie równoramiennym dane są długość podstawy 10 cm i kąt przy podstawie równy 30° Oblicz długość promienia koła wpisanego w trójkąt i opisanego na trójkącie 130 W trójkącie równoramiennym kąt przy podstawie jest α a przy wierzchołku jest β
 15 
Mając dane sin(α)=

, oblicz sin(β) i cos(β)
 17 
ale dokończ to zadanie z dwusiecznymi bo bardziej ci się przyda W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczne kątów ostrych CD i AE
 BE AB DB BC 
Wyraź stosunki

,

,

,

AB BE BC DB 
przez dwa wybrane boki trójkąta ABC

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

Możliwości wyboru dwóch boków trójkąta jest

czyli tyle ile nam potrzeba bo tyle jest przypadków postaci kanonicznej trójmianu kwadratowego
22 maj 16:14
6latek : Piszac Zbior zadań z geometrii dla klasy 1 i 2 liceum ogolnoksztalcacego miałem na myśli ten zbior http://allegro.pl/zbior-zadan-z-geometrii-kl-i-ii-drobka-szymanski-i5711951117.html
22 maj 17:44
zef: Nie mogę ostatnio znaleźć jakoś chwili na rozwiązanie tego, powinienem zrobić to w tym tyogdniu.
22 maj 22:31
Mariusz: zef twoje podejście do mojego zadania też było dobre tylko źle zidentyfikowałeś tg2β (zły stosunek boków z nim skojarzyłeś) Twoje podejście powinno doprowadzić do równania kwadratowego Wzoru na tg2β nie miałeś ? Mimo to dobrze go napisałeś
24 maj 00:10
Mariusz: rysunek Wyprowadź wzór na funkcje trygonometryczne sumy
24 maj 03:45