Równania trygonometryczne
Misia: Rozwiąż równanie:
cosx − cos3x = sinx − sin3x
Pilnie potrzebuję pomocy. Utknęłam w takim miejscu:
cosx − sinx = (co2x − sin2x)(sinx + cosx)
Proszę powiedzcie, czy też wam gdzieś po drodze tak wyszło.
Jeśli tak, to powiedzcie mi co dalej.
Jeżeli nie, to powiedzcie mi jak zacząć, bardzo proszę.
10 maj 22:01
Qulka: cosx(1−cos2x) − sinx(1−sin2x)=0
cosx•sin2x − sinx•cos2x=0
cosx•sinx•(sinx−cosx)=0
cosx=0 lub sinx=0 lub tgx=1
10 maj 22:13
Mila:
Jakie jest to równanie?
cosx−cos3x=sinx−sin3x
Czy
cosx−cos(3x)=sinx−sin(3x)
10 maj 22:23
Misia: To niżej.
10 maj 22:27
Misia: Znalazłam błąd w pierwszym rozwiązaniu i doszłam do momentu:
sinx = 0 lub sin(2x) + cos(2x) = 0
I dalej nie wiem jak poradzić sobie z tą drugą sytuacją...
10 maj 22:48
10 maj 22:57
Qulka: cos(2x)=sin(90−2x) i znów te same wzory co wyżej
10 maj 22:58
Misia: DZiękuję Ci bardzo!
10 maj 23:11