PR
Metis: Napisze ktoś to jutro za mnie?
8 maj 20:31
Alky: Wiesz, napisać mogłaby nie jedna osoba, tylko czy dobrze byś na tym wyszedł
8 maj 20:32
Saizou :
ja bardzo chętnie

a napiszesz za mnie kolokwium ze statystyki ?
8 maj 20:32
Metis: Ja tam polegnę jutro przez stres. Zbyt bardzo mi zależy.
Saizou , za 2 lata

?
8 maj 20:35
Saizou :
Metis wyluzuj, stres nic nie da

Podejdź do tego tak wiesz, co będzie to będzie.
8 maj 20:36
Benny: Chillout
8 maj 20:37
azeta: pomyśl sobie o tych dłuuugich wakacjach jakie niedługo będą
8 maj 20:37
olekturbo: Ile chcesz % Metis ?
8 maj 20:47
Metis: No jak to ile

100
8 maj 20:49
Saizou :
Co tak nisko

może 101 %
8 maj 20:54
Metis: 100 naprawdę wystarczy
8 maj 20:55
Mila:
To masz zadanko. I przestań się martwić.
1)
Suma długości dwóch boków trójkąta jest równa 12,
a kąt zawarty między tymi bokami ma miarę 150o.
Oblicz, jaką najmniejszą wartość może mieć obwód tego trójkąta.
8 maj 20:56
Metis: L= 12+6√3?
8 maj 21:05
Mila:
Jakie boki?
8 maj 21:09
Metis: 6,6, 6√3
8 maj 21:11
Jack: powodzonka jutro
Metis
i pozostali tez
8 maj 21:12
www: na forum jest dużo zadań maturalnych, więc pomagaj innym maturzystom
8 maj 21:12
olekturbo: obwód 14?
8 maj 21:14
olekturbo: a nie moment
8 maj 21:15
Marcinek : "Oblicz, jaką najmniejszą wartość może mieć obwód tego trójkąta." −
to brzmi jak zadanie z pochodnymi
8 maj 21:15
olekturbo: 12 + 2√11
8 maj 21:16
olekturbo: jednak nie
8 maj 21:17
olekturbo: aha.. 150 stopni, a ja robilem 120. Nie wiem czy dobzre czy nie
8 maj 21:19
Mariusz:
Z tw sinusów
| a | | 12−a | | b | |
| = |
| = |
| |
| sin(α) | | sin(30−α) | | sin(30) | |
8 maj 21:25
Mariusz:
Możemy też próbować tw cosinusów
8 maj 21:28
Mariusz:
b2=a2+(12−a)2+2a(12−a)cos(30)
a2=b2+(12−a)2−2b(12−a)cos(30−α)
(12−a)2=b2+a2−2abcos(α)
8 maj 21:36
Mila:
Metis trzeci bok popraw.
8 maj 21:51
Metis: a+b=12
b=12−a >0 ⇒ a∊(0,12)
x>0
Z tw. cosinusów:
x
2=a
2+b
2−2ab*cos(150)
| | 1 | |
x2=a2+(12−a)2+2*a*(12−a)* |
| |
| | 2 | |
x
2 = a
2−12a+144
x=
√a2−12a+144
min mamy w dla a =6 ∊(0,12)
8 maj 21:57
8 maj 21:57
Metis: I stąd mam x= 6√3
8 maj 21:58
The Mascara Fake: Trzeci bok to 6√2+√3?
8 maj 21:58
olekturbo: metis. cos150 = ?
8 maj 21:59
Metis: | | √3 | |
− |
| , oj źle |
| | 2 | |
8 maj 22:01
8 maj 22:01
Metis: a+b=12
b=12−a >0 ⇒ a∊(0,12)
x>0
Z tw. cosinusów:
x
2=a
2+b
2−2ab*cos(150
o)
| | √3 | |
x2=a2+(12−a)2+2a(12−a)* |
| |
| | 2 | |
x
2=(2−
√3) a
2+12
√3 a−24 a+144
x=p{ ( 2−
√3)a
2+12
√3 a−24 a+144
Co ciekawe bok pozostaje bez zmian
Min mamy dla a=6
i x=6
√2+√3
8 maj 22:04
olekturbo: Metis:
ZADANIE 1 (1 PKT)
Cia˛g (an) jest okres´lony wzorem an+1 = 3 − an dla kaz˙dej liczby naturalnej n > 1. Suma
pie˛c´dziesie˛ciu pocza˛tkowych wyrazów tego cia˛gu jest równa
A) 150 B) 75 C) 50 D) 100
8 maj 22:05
Metis: Robiłem to zadanie z
ZKS
8 maj 22:06
olekturbo:
8 maj 22:09
olekturbo: duzo latwiejsze byly dla mnie arkusze z cke niz z zadania.info
powodzenia jutro
8 maj 22:09
Metis: Wzajemnie!
+ 75
8 maj 22:10
Smule: To prawda. Arkusze zadania.info odstają od rozszerzeń, nie ma zadań kodowanych i są różne
dziwactwa jak np. pochodna logarytmu, której nie ma na klasycznym rozszerzeniu

Powodzenia
liczę na +90% ale zobaczymy.
8 maj 22:24
Smule: olekturbo
an+1 + an = 3
==> każda para jest równa 3, a tych par jest razem 25, czyli 25*3 = 75 odp. B
8 maj 22:25
Mila:
Teraz dobrze. Uważaj jutro.
obw=12+6√2+√3
8 maj 22:29
Saizou :
an=3−an+1
a1=3−a2
a2=3−a3
a3=3−a4
a4=3−a5
...
a50=3−a51
===========
S50=3*50−a2−a3−...−a51
S50=150−a1−a2−a3−...−a50 −a51+a1
S50=150−S50+a1−a51
2S50=150+a1−a51
a1=3−a2=3−(3−a3)=a3=3−a4=3−(3−a5)=a5=...=a51
2S50=150+a51−a51=150
S50=75
8 maj 22:30
Mariusz:
Tylko trzeba jeszcze wyjaśnić dlaczego minimum jest akurat tam
an+1+an=3
Można z funkcji tworzących
8 maj 22:32
Mila:
2) Wykazać, że dla x∊R\{0} :
8 maj 22:34
zef: Powodzenia jutro ! Liczyć wolno i sprawdzać
8 maj 22:34
Mila:
Dobranoc maturzyści
8 maj 22:37
574575: ambitne grono się zebrało tutaj, widzę

ja bym chciała 80%, ale coś czuję, że nic z tego nie będzie, prawdopodobieństwo ledwo
liznęłam...
8 maj 22:39
olekturbo: Mila:
z pochodnej:
najmniejsza wartość jest dla x = 2
dalej juz tylko argumenty rosną
24 ≥ 24
8 maj 22:41
Saizou :
Am≥Gm
8 maj 22:43
Metis: 2)
x
6+128≥48x
2
Z nierówności między średnimi:
x
6+64+64≥3
3√x6*4096
x
6+128≥3*16 x
2
x
6+128≥48x
2
c.n.p
8 maj 22:45
Metis: No właśnie
Saizou
8 maj 22:45
Metis: I komentarz, że x6 i x2 są nieujemne.
8 maj 22:46
Saizou :

a teraz spać i jutro pisać na 100

dobranoc
8 maj 22:46
olekturbo: nie zasnę
8 maj 22:46
Metis: x
6 i x
2 − dodatnie*
8 maj 22:48
Smule: Ja to się obawiam geometrii.. rok temu były czworokąty więc teraz będą trójkąty, a to tak sobie
mi idzie
8 maj 22:48
Mariusz: lim
x→−∞=
∞
lim
x→0−=
∞
lim
x→0+=
∞
lim
x→∞=
∞
| | (x2−4)((x4+8x2+16)−4x2) | |
f'(x)=2 |
| |
| | x3 | |
| | (x+2)(x−2)(x2+4−2x)(x2+4+2x) | |
f'(x)=2 |
| |
| | x3 | |
x(x+2)(x−2)>
f'(x)>0 (−2,0)
f'(x)<0 (−
∞,−2) lub (2,
∞)
Minimum lokalne w x=−2
Minimum lokalne w x=2
8 maj 23:09
Mila:
Dla ciekawskich i nie znających zależności między średnimi:
x6+128≥48x2
x6−48x2+128≥0
w(2)=0
W(−2)=0 i dzielenie
(x−2)2*(x+2)2*(x2+8)≥0
8 maj 23:12
Lech Roch: Moglby mi ktos wyjasnic o co chodzi z ta nierownoscia miedzy srednimi?
8 maj 23:15
Metis: Nierówność miedzy średnimi.
Wygoogluj sobie.
8 maj 23:16
Lech Roch: I w jaki sposob Metis porobil te przeksztalcenia?
8 maj 23:16
Lech Roch: Tylko ze tam pisza w taki sposob ze nie ma mozliwosci zrozumienia tego

potrzebuje bardziej
lopatologicznej formy
8 maj 23:17
Mila:
Poczytaj, poczytaj.
a≥0 i b≥0
| a+b | |
| ≥√a*b średnia arytmetyczna większa lub równa od średniej geometrycznej |
| 2 | |
Przykład: a≠b
6.5>6
2) a=b
8 maj 23:28
Lech Roch: Dziekuje
8 maj 23:32
Mila:
Dobranoc
8 maj 23:41
GIGANT: Stara podstawa była zjadliwa

Jakimś wybitnym matematykiem nie jestem, ale powyżej 50%>
będzie
9 maj 12:16