planimetria :)
Eta: Ukochana planimetria
zad1
Na okręgu o promieniu R opisujemy wielokąty foremne.
Długości boków tych wielokątów tworzą pewien ciąg.
Wyznacz wzór ogólny tego ciągu i wykaż,że jest to ciąg malejacy.
4 maj 14:57
Metis: Ukochana ?
4 maj 15:00
Krzysiek: Eta, mogę dać zadanie?
4 maj 15:04
Eta:
zad2
Wewnątrz trójkąta ABC obrano punkt M odległy od prostych BC, AC, AB odpowiednio
| | 2P2 | |
o x,y,z . Wykaż,że xyz≤ |
| |
| | 27R | |
gdzie P jest polem trójkąta ABC , zaś R jest długością promienia okręgu opisanego
na tym trójkącie.
4 maj 15:07
Eta:
"dać" zawsze możesz
4 maj 15:08
Krzysiek: Udowodnij, że na odcinku łączącym punkty kratowe (a,b) i (c,d) leży dokładnie nwd(c−a,d−b)
+ 1 punktów kratowych.
4 maj 15:13
Metis: PODAROWAĆ!
4 maj 15:15
olekturbo: co to są punkty kratowe
4 maj 15:16
bezendu: Każdy może robić ?
4 maj 15:16
4 maj 16:51
4 maj 16:52
6latek :

Punkt kratowy to taki punkt w układzie wspolrzednych który na obie wspolrzedne całkowite
4 maj 20:25
Jack: twierdzenie Picka? ^^
4 maj 20:25
6latek : Tylko nie wypominaj jednej nietrafionej kropki
4 maj 20:26
Saizou :
zadanie z nierównością (zad 2) jest bardzo fajne xd
4 maj 20:59
Eta:
4 maj 21:01
Saizou :
Eta masz pewnie prostszy sposób, bo ja korzystałem ze średnich Am≥Gm
4 maj 21:03
Eta:
Ja też
4 maj 21:13
Saizou :

ale chyba nikt się nie bierze za nie
4 maj 21:34
Metis: :(
4 maj 21:35
Saizou :
Metis do roboty
4 maj 21:38
Metis: Uciekam spać za chwilę
4 maj 21:41
Saizou : to zadanko na dobranoc

5 min roboty i po sprawie
4 maj 21:42
Eta:
Jutro takiego zadanie nie będzie .... ale na rozszerzeniu ..... może być
I co wtedy? ....... będziesz

Póki co ..... powodzenia i ........ ma być 100% ! i nic mniej
4 maj 21:44
Metis: "5 min"
4 maj 21:44
Eta:
Tak, tak
5 min , no może .....
3 min
4 maj 21:46
Metis: Nie, wtedy
Etuś nie darowałbym sobie, że widziałem takie zadanie na forum i go nie
rozwiązałem

Tym bardziej, jeśli to zadanie było dla mnie

Zrobię jutro! Po podstawie

Nie dziękuje
Eta 
Muszę się po prostu skupić i konsekwentnie robić te zadanka
4 maj 21:47
4 maj 21:47
Damian: jak sie nazywał ten mądry pan od warunku na średnie?
4 maj 21:48
Saizou :
Nierówność Cauchy'ego o średnich
4 maj 21:50
Eta:
Witaj Mila
Wyszukiwarka ostatnio beznadziejnie działa, nic nie można znaleźć( a szkoda naszej pracy)
Szukałam i nic z tego ... wkurzające to jest ! Jakub powinien coś z tym zrobić
4 maj 21:52
Metis: Wstawiłem, ale nie wiem czy to rozwiązanie, które ma na myśli
Mila
4 maj 21:54
Eta:
Daj link to zobaczę
4 maj 21:55
Mila:
W nagrodę dostaniesz na rooooooozszerzenie ładne zadanka, nic wymyślnego,
ale takie, co przydadzą się.
Powodzenia jutro, spokojnie pracuj, sprawdzaj wszystko kilka razy.
Czytaj bardzo uważnie.
4 maj 21:59
Metis: Milu 
Naprawdę muszę uważnie czytać, pamiętam zadanie z próbnej matury za 5 pkt, które skopałem... bo
nie przeczytałem dokładnie.
Nie dziękuje !
4 maj 22:02
Benny: W jakim sensie się przydadzą?
4 maj 22:02
Eta:
W sensie przydatności
4 maj 22:04
Mila:
W takim, że , że będą trudniejsze niż na podstawie i utrwalą wiadomości.
4 maj 22:05
Metis:
4 maj 22:05
Mila:
Metis do spania, masz mieć jasny umysł.
4 maj 22:21
6latek : Michał 
Powodzenia jutro i nie dziękuj
4 maj 22:25
Metis: Za chwilkę uciekam

Nie dziękuje
Krzyśku
4 maj 22:25
Jack: A to ciekawa rzecz ze wiekszosc na tym forum ma na imie Michal
4 maj 22:27
Metis: Kojarzę tylko.... siebie
4 maj 22:28
Jack: Ja kilka osob...
panie Michale
4 maj 22:29
Metis: Dodaj sobie na Fb grupę Matura matematyka 2016 .
Naprawdę nie wiedziałem, że matematyka tak "lezy" u innych

Można też się trochę

pośmiać
4 maj 22:36
bezendu:
Ja byłem kiedyś adminem takiej grupy i robiliśmy tam arkusze

ale to było w 2014
4 maj 22:37
Benny: Nie lepiej było odesłać ich na forum?
4 maj 22:39
jc: 
dla
Ety za piękne zadanie nr 2.
4 maj 22:51
Metis:
4 maj 22:54
Eta:
4 maj 23:26
5 maj 00:35
Kacper:
To zadanko z geometrii dla wytrwałych

Wysokość trapezu równoramiennego jest równa h cm, a pole h cm
2. Pod jakim kątem przecinają się
przekątne tego trapezu?
5 maj 08:33
daras: pod ∡prostym
5 maj 08:45
Kacper:
Jeszcze tylko brakuje uzasadnienia, ale tak
5 maj 08:47
Mamsmaka: a czy można korzystać z wzoru P=(d1d2)/2 sinφ , gdzie φ to kat miedzy przekatnymi?
5 maj 08:54
Benny: I jak? Była planimetria?
5 maj 12:00
6latek: Byla
5 maj 12:06
6latek: zef 
No pochwal sie za masz 100%
5 maj 12:08
Benny: zef przypadkiem nie jest w drugiej klasie?
5 maj 12:16
Jack: Zef jeszcze nie mial matury
5 maj 12:43
zef: Siemka Panowie

, jak matura Jack ?
5 maj 12:44
Jack: Polowe zadania otwartego skopalem...
Z ostroslupem... Ale moze i wiecej bledow sie znajdzie ..
Sama matura to banal...
Funkcja kwadratowa nawet byla (oczywiscie bez parametrow)
5 maj 12:46
zef: Coś podchwytliwego ? Jest już gdzieś ta maturka ?
5 maj 12:46
Jack: Okolo 14:00 juz bedzie
5 maj 12:47
zef: Ile % się spodziewasz z tej ?
5 maj 12:47
Saizou :
a zadanie 2 kto zrobi ?
6 maj 16:22
7 maj 11:55
Major:

Nie umiem tutaj za bardzo rysować ani tłumaczyć za bardzo też nie potrafię, ale w wierzchołku
tego trójkąta masz 2α, bo założono, że pół tego kąta ma miarę α i na tej podstawie obliczono,
że a = 2 * r * tgα
2α =
360m gdzie m− jest liczbą boków wielokąta, ponieważ okrąg ma 360 stopni, a wielokąt
foremny o liczbie boków m możesz podzielić na m trójkątów przystających
8 maj 09:46
Saizou :
a=R tgα
2a=2Rtgα
| | 2π | |
2α= |
| n− ilość boków wielokąta foremnego (dla n>=3) dzielmy "całe koło" na ilość boków |
| | n | |
ew. można to przeindeksować i uzyskać
8 maj 15:12
Gaunt: Dziękuję za odpowiedź

Ciężko mi było bez rysunku wywnioskować, który kąt to α
8 maj 17:52