tuftyf
***rozszerzone***: R−XV, zad. 7. dany jest okrąg o promieniu długości r. Na tym okregu opisujemy wielokąty
foremne. Długości boków tych wielokątów tworzą pewien ciąg.
a) wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu
b) uzasadnij, że badany ciąg jest malejący
Basia:

dla n=1 buduję tr.równoboczny 2α=
2π3
dla n=2 buduję kwadrat 2α=
2π4
.............................................
dla n buduję n+2−kąt foremny 2α=
2πn+2 ⇒ α=
πn+2
a
n=2a
tgα=
ar
a=r*tgα=r*tg
πn+2
a
n=2a = 2r*tg
πn+2
a
n+1=2r*tg
πn+3
kąty
πn+2 πn+3 ≤
π3 <
π2 o oczywiście >0
w przedziale (0,
π2) tangens jest f.rosnącą
πn+3<
πn+2
to
tg
πn+3<tg
πn+2 /*2r (2r>0)
to
2r*tg
πn+3<2r*tg
πn+2
to
a
n+1<a
n
czyli ciag jest malejący