mam pytanie do zadania
mam przed sobą rozwiązanie i nie rozumiem czemu nie mnożmy
jeszcze razy 2:
– wylosowaliśmy 1 czwórkę, 1 piątkę i 2 różne liczby, które są różne od 4 i 5 – takich zdarzeń
jest
4 ⋅3⋅4 ⋅3 = 144
(na 4 sposoby wybieramy miejsce dla piątki, na 3 sposoby miejsce dla czwórki i na 4 ⋅3 sposoby
wybieramy pozostałe dwie różne liczby)
czemu nie bierzemy tu pod uwagę że liczby które są rozne od 4 i 5 moga sie zamienic miejscami?
mam nadzieje ze ten skrawek zadania wystarczy
|
| |||||||||||||||
Zdarzeń jest 4! * | . 4! ze względu na kolejność losowań, | to liczba par | ||||||||||||||
| ||||||||
z zestawu 1,2,3,6 (pamiętaj że para np. 2,3 i 3,2 jest przez wzór | zliczona tylko raz). | |||||||
| 64 − 2*54 + 44 | ||
P(A4|B5) = | = 0,45... | |
| 64 − 54 |