prawdopodobieństwo
mat: Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, ze w czterokrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką
do gry otrzymamy co najmniej jedną „czwórkę”, pod warunkiem ze otrzymamy ˙
co najmniej jedną „piątkę”
19 mar 15:17
mat: mi wyszło 302/671, ok

Czy gdzieś się pomyliłem

?
19 mar 15:19
mat: Halo halo ktos coc
19 mar 16:16
mat: NIkt nie umie

?
19 mar 17:05
Jack: A − co najmniej jedna czworka w 3krotnym rzucie
B − co najmniej jedna piatka
|Ω| = 6
4 = 1296
B ' − ani razu nie wypadla piatka.
|B '| = 5
4 = 625
|B| = |Ω| − |B '| = 671
Teraz A ∩ B (daj chwilke)
19 mar 17:05
marynia:
58/671
19 mar 17:06
Jack: A ∩ B :
4XX6 = 4! * 5 = 120
19 mar 17:17
marynia:
19 mar 17:20
Jack: w poscie 17;05 powinno byc "czworka w 4krotnym rzucie"
obliczenia zostaly przeprowadzone dla 4krotnego rzutu
19 mar 17:20
mat: jesteś pewny tego 120, mi się wydaje że powinno być 302
19 mar 17:28
mat: Bo tak:
1x5 1x5 i 2inne
2x5 1x4 i 1inna
2x4 1x5 i 1nna
2x5 2x4
3x5 1x4
3x4 1x5
Jak to z sumować możliwości wyjdzie 302
19 mar 17:30
mat: w pierwszym przykładzie powinno być 1x5 1x4 i 2 inne
19 mar 17:33
Jack: moze niech Eta albo Mila sprawdza...
wydawalo mi sie ok...
19 mar 17:37
mat: no bo patrz wybieramy 2 miejsca dla 2 innych + na 2 sposoby 5 i 4, a to już w sumie daje 192
ustawienia, chyba nie
19 mar 17:39
mat: TO co jak, ktoś ma jakieś pomysły na to zadanie
19 mar 17:41
Eta:
Poprawną odpowiedź podał
mat
19 mar 22:24