Dla jakich wartości parametru m
Czarny: Dla jakich wartości parametru m, m∊R pierwiastek równania log4(3) − m = log2(x+3) należy do
przedziału <3;4)
8 maj 00:49
Czarny: *log4(3) − logarytm o podstawie 4 z 3
8 maj 00:52
Janek191:
log
43 − m = log
2( x + 3)
x + 3 > 0 ⇒ x > − 3
log
22 3 − log
2 ( x + 3) = m
0,5 log
2 3 − log
2 ( x + 3) = m
log
2 √3 − log
2 ( x + 3) = m
√3 = ( x + 3)*2
m
| √3 | | √3 | |
| − 3 ≥ 3 i |
| − 3 < 4 |
| 2m | | 2m | |
itd.
8 maj 10:40
Metis: 319558
17:43 rozwiązanie
Kacpra
8 maj 10:48
Czarny: Dzięki. Doszedłem do tego zapisu tylko nie wpadłem na to, że mogę zlogarytmować stronami.
8 maj 11:07