trygonometria
Jagoda: Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych wiedząc że:
sin x = 112 i (x ∍ π2 , π)
tg x = 125 i (x ∍ π2 , π)
7 maj 18:35
Jack: albo z jedynki tryg. albo z trojkata prostokatnego...
7 maj 18:36
6latek: sinx nie może być >1
7 maj 18:36
Jagoda: ok ,ale ja tych pi nie ogarniam xP
7 maj 18:38
Jack: prawda, sinus nie moze byc wiekszy od jeden...wiec sprzeczne to pierwsze
a poza tym, π to 180 stopni
twoj przedzial dla x to <90;180> oznacza to druga cwiartke, w ktorej tylko sinus jest dodatni,
zatem przy kazdej pozostalej funkcji np. cosinus, tangens, musisz dac minusa
7 maj 18:40
Jagoda: powiedzieliście ,że nie może byc większy od 1 a przecież sin x to 1 i 1/2
7 maj 18:49
Jack: no wiec to jest niemozliwe

bo sinx ∊ < − 1 ; 1 >
7 maj 18:50
6latek:

do b)
Napisalem α zamiast x
liczymy c=
√12k2+5k2=
√169k2= 13k
| | 5k | | 5 | |
cosα= |
| = |
| ale to będzie dla kąta ostrgo |
| | 13k | | 13 | |
| | π | | 5 | |
My mamy przedzial α∊( |
| ,π) a cos w tym przedziale jest ujemny wiec cos α= − |
| |
| | 2 | | 13 | |
7 maj 20:32
prosta:
ja osobiście nie uznaję takich rozwiązań
7 maj 21:57
6latek: Dobry wieczor
prosta 
NIc na to nie poradzę ze tak się uczy w szkole
Ja majac tgx liczyłbym ze wzorow
| | 1 | |
natomiast cosx= |
| |
| | √1−tg2x | |
7 maj 22:48
prosta:
w podręcznikach szkolnych tak nie uczą,
sądzę że nauczyciele też tak nie uczą.
Swoją drogą w II ćw tangens jest ujemny...
Podpunkt b) też jest sprzeczny.
W szkole uczą budować układ równań w takim wypadku jak b)
| sinx | | 12 | |
| = |
| i sin2x+cos2x=1 |
| cosx | | 5 | |
8 maj 07:48
Jack: Prosta − nie wiem czemu twfo nie uznajesz skoro to jest proste i logiczne...
Mozna by liczyc jedynka tryg. ale zajmie to wiecej czasu
8 maj 09:05
8 maj 12:27
8 maj 12:31
6latek: prosta
Tak samo jak uczycie budując taki układ to możecie pokazac uczniom jak dojść do tych wzorow
co napisałem . Przyda się potem ucznom przy calkach jak pojda na studia
Po drugie .
prosta to nie jest moje zmartwienie . Niech będzie to zmartwienie jej
| | 1 | |
nauczyciela skoro nie wie co to π i tego ze 1 |
| >1 |
| | 2 | |
8 maj 13:45