yy
Jack: jesli licze Δ < 0
a z tego wychodzi mi druga delta, to zamiast liczenia pierwiastkow moge zrobic ze ta druga ≥ 0
?
6 maj 22:43
Benny: Pokaż przykład
6 maj 22:45
Jack: 1 − 2sinxcosx − 2sin2x ≤ 0
6 maj 22:45
Jack: < 0 *
6 maj 22:46
Benny: cos2x+sin2x−sin2x−2sin2x<0
cos2x−sin2x−sin2x<0
cos2x−sin2x<0
Spróbuj tak
6 maj 22:48
Jack: kk, dzieki
6 maj 22:50
Jack: jak sie rozwiazywalo
6 maj 22:58
Jack: wiem ze cos x < 0
| | π | | 3π | |
dla x ∊ ( |
| +2kπ ; |
| + 2kπ) |
| | 2 | | 2 | |
6 maj 23:03
6 maj 23:03
Benny: | | π | |
Jak wiesz to to pewnie wiesz też jak będzie cos2x i jeszcze przesunąć w prawo o |
| |
| | 8 | |
6 maj 23:05
ZKS:
| | π | |
cos(2x) − sin(2x) ≠ cos( |
| − 2x) |
| | 4 | |
6 maj 23:06
Jack: ZKS?
6 maj 23:08
Benny: Nie pamiętam tego wzoru, ale zapewne brakuje stałej przed cosinusem, która nic nie zmienia i
tak w nierówności.
6 maj 23:08
Jack: No dlatego podzielilem przez ten pierwiastek2
6 maj 23:09
ZKS:
Chciałeś rozwiązać nierówność cos(2x) − sin(2x) < 0, a to nie jest równoważne nierówności
6 maj 23:11
Jack: Jak to nie...
6 maj 23:13
ZKS:
No nie, co mam Ci powiedzieć jak to nie jest prawda.
6 maj 23:16
ZKS:
| | π | |
cos(2x) − sin(2x) = √2cos(2x + |
| ) |
| | 4 | |
6 maj 23:17
Jack: Hmm no niech bedzie
Liczylem to w pamieci takze nie gwarantuje

dziena i tak
6 maj 23:22
Mila:
Dla
Jack'a
Zadanie 1.
Wielomian Q(x)=x dla x∊{2,3}
Wykaż, że wielomian:
W(x)=(x+1)*Q(x)−x
2−x ma trzy pierwiastki całkowite.
Zadanie2.
Wielomian W(x) jest sumą jednomianu: −x
3 i pewnego wielomianu drugiego stopnia.
Pierwiastkami W(x) są liczby: a,2a,3a, natomiast reszta z dzielenia W(x) przez x jest równa:
| 1 | |
| *35.5. Oblicz liczbę a. |
| 4 | |
7 maj 00:17
Mila:
Do jutra.
Dobranoc.
7 maj 00:17
Mila:
Metis to dla Ciebie też. Nie widziałam Cię.
7 maj 00:19
Metis:
7 maj 00:23
Metis: Dobranoc
Milu
7 maj 00:28
Metis:
Wielomian Q(x)=x dla x∊{2,3}
Wykaż, że wielomian:
W(x)=(x+1)*Q(x)−x2−x ma trzy pierwiastki całkowite.
Jeśli Q(x)=x dla x∊{2,3} to Q(2)=2 i Q(3)=3
Mamy więc: W(2)=(2+1)*2−22−2 i W(3)=(3+1)*3−32−3
W(2)=0 i W(3)=0
Zatem x=2 i x=3 są miejscami zerowymi tego wielomianu.
Zauważmy, też dla x=−1 wielomian W(x) przyjmuje wartość 0 bez względu na wielomian Q(x), zatem
x=−1 także jest miejscem zerowym naszego W(x).
W(x)=0 ⇔ x∊{−1,2,3} , c.n.p
7 maj 15:35
Metis: Nad 2) muszę jeszcze jeszcze pomyśleć
7 maj 19:48
7 maj 20:07
ZKS:
7 maj 20:10
Mila:
2) skorzystaj z postaci iloczynowej.
7 maj 20:56