zadanie
GIGANT: Witam,
Mam pytanie, na jakiej podstawie w I sposobie otrzymaliśmy, że sin(180* − α − β ) = sin( α + β
) .... ?
http://www.zadania.info/d89/4730671
Jakoś tego nie kapuje. Nawet gdybyśmy znali alfe i bete to nie może się równać... Dla przykładu
α = 30, β = 40
sin(180 − 30 − 40 ) = sin(110*) i to ma się równać sin( 30 + 40 ) = sin70?
Chociaż teraz jak to napisałem to przypomniało mi się, że istnieje coś takiego jak okresowość
funkcji i to, że daną wartość otrzymuje dla różnych miar kątów. Chociaż dla sinusa jest to co
2π więc jakoś mi nie pasuje...W każdym razie prosiłbym o pomoc dlaczego tak, a nie inaczej

Pozdrawiam
6 maj 21:52
#62;#62;:
sin(180−30−40) = sin[180−(30+40)] = sin(180−70) = sin70
6 maj 21:54
Janek191:
Mamy wzór redukcyjny :
sin ( 180o − α) = sin α
W tym przypadku
sin ( 1800 − α − β) = sin ( 180o − ( α + β)) = sin ( α + β)
6 maj 21:56
GIGANT: Taki bajer

Raczej bym na to nie wpadł. Cóż człowiek uczy sie całe życie, dzięki wielkie
6 maj 21:58
6latek : Dlatego ze
sin(180−α−β)=sin(180−(a+β)
Teraz jest ważne
(α+β)=δ traktujemy jako jeden kat (oznaczyłem go tak żeby nie mieszac
Ze wzoru redukcyjnego mamy sin(180
o−δ)=sinδ
======================
Ale nasz e δ= (α+β)
wiec sin(180
o−(α+β)= sin(α+β)
Mysle ze to będzie jasne
6 maj 22:00
6latek : Janek191 już CI rozpisal tez
6 maj 22:02
GIGANT: Tak, tak dzięki... Po prostu zabrakło mi na tamtej stronie, że sin( 180* − ( alfa + beta ) )

dzięki
6 maj 22:03
Przemysław:

Czerwona prosta jest na wysokości wartości 1/2
Widać, że nawet w jednym okresie sinus przyjmuje wartość 1/2 dla dwóch różnych argumentów

ta górka jest w 90
o
i to się zgadza z Twoim przykładem: 90−70=110−70=20
odległości od górki są takie same.
sin(180
o−(α+β))=sin(α+β)
oznaczę a=α+β, żeby nie przepisywać
wystarczy by było:
sin(180
o−a)=sin(a)
Z wzoru na sinusa różnicy kątów:
sin(180
o−a)=sin180
ocos(−a)+sin(−a)cos180
o
sin180
o=0
cos180
o=−1
sin180
ocos(−a)+sin(−a)cos180
o=0−sin(−a)
ale wiemy, że: sin(−a)=−sin(a), czyli:
0−sin(−a)=−(−sin(a))=sin(a)
Tutaj masz dowód na sinus sumy:
http://www.math.us.edu.pl/~pgladki/faq/node98.html
A tutaj trochę wzorków:
http://www.matemaks.pl/wzory-trygonometryczne.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/450.html
6 maj 22:08
Przemysław: Widzę, że wszyscy się rzuciliśmy
6 maj 22:09