matematykaszkolna.pl
zbiorek 2lo rozszerzona: Myslicie ze zbior zadan przygotowany przez cke jest na dobrym poziomie i wartym przerobienia? Zaczelam sie zastanawiac jak sobie rozlozyc material na rok zeby wyrobic sie spokojnie i wlasnie dopiero wpadlam na ten zbior ale oprocz tego mam kielbase + Aksjomaty (testy i arkusze) w drodze bo niedawno zamowilam i nie wiem czy jest sens sie jeszcze czegos lapac? + jak myslicie arkusze maturalne zostawiac juz na czas gdy przerobie caly material czy juz teraz lepiej sie probowac z pojedynczymi zadaniami?
6 maj 13:48
:)): Podłączam się emotka
6 maj 14:04
2lo rozszerzona: Patrzac po moich znajomych to myslalam ze cos ze mna jest nie tak nie zaczynam z nimi nawet tematu o maturze bo sie dziwnie patrza ale widac nie jestem jedyna. Tez rozszerzenie? emotka
6 maj 14:35
Kiki: Tak, rozszerzenie, przynajmniej takie są plany, a czy uda mi się rzetelnie przygotować to czas pokaże emotka Teraz mam Kiełbasę, cześć przerobioną− robiłam rownolegle jako powtórki na sprawdziany do szkoły i zastanawiam się czy brać coś jeszcze do tego (i co tak właściwie?) oraz czy zaczynać matury teraz czy na koniec sobie zostawić.
6 maj 14:45
2lo rozszerzona: Cala pierwsza klase przebimbalam i dopiero po feriach tegorocznych wzielam sie za cokolwiek wiec tez sie zastanawiam czy mi wyjdzie. Bo wyniki ponizej 50% raczej mnie nie satysfakcjonuja hah Ja za Kielbase wzielam sie dopiero z miesiac temu, mam przerobione cale ciagi i trygońometrie tylko ale patrzac po tych dzialach to.. Chyba sie spodziewalam czegos trudniejszego? Chociaz slyszlam ze geometria daje w kosc. Aa, no i widzialam w ogole jakis odzielny zbior do geometrii od Kielbasy ale nie wiem czy sie opyla bo malo o nim raczej opinii. W Aksjomacie tez jest tematycznie a wiekszosc sie wypowiada o nim pozytywnie to moze to? Chociaz tez pewnie cos o tym slyszalas
6 maj 15:25
Mila: W Aksjomacie poziom trudności zróżnicowany. Znajdziesz tam trudniejsze zadania, co przyda się na maturę rozszerzoną. Jest też sporo zadań o dużym stopniu trudności. Mądrze robisz, że już zaczynasz pracować. Zapraszamy z problemami. W geometrii z oficyny Pazdro jest też dużo zadań bardzo trudnych, nie wiem, czy są odpowiednie podpowiedzi. Najlepiej popatrz w księgarni co jest z tyłu zbioru, czy tylko suche odpowiedzi, czy z komentarzami.
6 maj 15:32
Mila: Tam podałam zadanie , możesz rozwiązać, wiadomości już masz. https://matematykaszkolna.pl/forum/325416.html
6 maj 15:33
Metis: Warte polecenia są jeszcze zbiory wydawnictwa Omega. Każde zadanie opatrzone jest pełnym rozwiązaniem.
6 maj 15:33
Kiki: Ja np. na poważnej wzięłam się za zadania jakoś w styczniu, ale trochę nieregularnie robiłam. Rownież chciałabym napisać lepiej niż te 50%, ale jak wiadomo wymaga to pracy więc popatrzę może właśnie na te zbiory od Omegi i na Aksjomat. I raczej nic więcej na razie, bo bez sensu byłoby zaczynać kolejne zbiory gdy nie skończyłam poprzednich. I bardzo mnie korci żeby porozwiązywać pare zadań z arkuszy maturalnych, głownie po to aby zobaczyć na jakim jestem poziomie i w czym mam braki, ale wolałabym zostawić sobie je na koniec. Co do Kiełbasy to faktycznie cieżko nie jest, chyba że trafi się zadanie nad którym trzeba usiąść i wymyślić niekonwencjonalny sposób na rozwiazanie.
6 maj 15:48
Mila: W zbiorze Kiełbasy też są trudniejsze zadania i warto pomyśleć. Są ładne podpowiedzi do trudniejszych zadań.
6 maj 15:56
lotka: @Kiki to samo mysle o zbiorach ale jak mozna caly zbior teraz przebic jak sie nie ma calego materialu zrobionego xd Skacze z jednego do drugiego i wracam sie do jakis wczesniejszych dzialow. Jak mam problem to ide do matematyka i chyba on sie nawet dziwi, ze nagkle jakiegos olsnienia dostalam<\3 Tylko obawiam sie jak u nas bedzie z materialem w szkole. Na razie trygonometria, analiza matematyczna, ciagi to luzik arbuzik, ale geometria analityczna, plani i steo −metria + kombinatoryka to chyba beda dla mnie najgorsze dzialy i chyba najmniej czasu bede na nie miala eh @Mila no chyba zaczne czesciej wpadac. Mam juz dogadane korki na wakacje ale wiadomo ze w ciagu godziny nie zawsze wszystko zdazy mi ktos wyjasnic a tutaj widze ze zawsze ktos odpowie Wlasnie licze na to, ze aksjomat bedzie troszki trudniejszy ale to sie okaze jak przyjdzie paczka, tylko slyszalam ze sa odpowiedzi bez zadnych wyjasnien. To chyba zaczne was na serio tutaj meczyc emotka Z oficyny pazdro, geometria, chodzi o zbiory Świdy i Kurczaba czy moze o arkusze maturalne (taka niebieska)? z tego drugiego znalazlam na chomikuj jeden arkusz i ciezko.. jedno zadanie optymalizacyjne na pochodna ze stozkiem robilam chyba z 1,5h ale to dlatego ze jestem sierota w rachunkach a tam wyszla makabryczna liczba :l @Metis akurat podwedzilam od kuzynki ale tylko podstawe to moze czas i rozszerzenie zobaczyc. W ogole z tego co ogarniam to piszesz w tym roku maturke. I jak tam na podstawie ci poszlo? emotka
6 maj 16:51
6latek : Ksiazki z wydawnictwa Podkowa polecil mi Bogdan Pozdrawiam emotka Mam tak: Matura zbior zadań cz1 (zielona) Alicja Cewe Halina Nahorska (ja mam z1998r Matura zbior zadań cz2 (niebieska ) dochodzi czeslaw Grajek ( ja mam 2003r Mam tez Zbior zadań maturalnych na ocene celujaca Witold Stachnik Wydawnictwo Szkolne Omega 1999r W tych książkach sa wskazówki i odpowiedzi tez niektóre rozbudowane
6 maj 17:03
6latek : Nie pamiętam ale tez z Podkowy jest tez zolta Zbior zadań dla kandydatow na wyzsze uczelnie
6 maj 17:04
mats: Też polecam Aksjomat testy maturalne i pazdro.
6 maj 17:31
6latek : Ja mysle ze to wszystko zależy od tego jakie ktoś ma wiadomości Dla jednego starczy zbior zadań ze wskazówkami i odpowiedziami a dla drugiego nalezaloby poszukać zbioru zadań z rozbudowanymi odpowiedziami . Teraz na rynku do wyboru i koloru emotka
6 maj 17:37
lotka: Z jednej strony to dobrze ale z drugiej znowu jak tyle jest do wyboru ze nie wiadomo co wybrac tym bardziej jak ktos nie siedzi w temacie @6latek A zbior od A. Cewe, bo rozumiem ze sa rozne wydania (?) Nowsze jakos bardzo sie roznia od starszych czy nie orientujesz sie za bardzo? Czy to byly tylko jakies zmiany zeby byla zgodna z podstawa programowa tzn np w kielbasie 2010 wyrzucili pochodne chyba a teraz z powrotem dali ten dzial. Bo w sumie generalnie jestem ciekawa jak to z tymi wydaniami jest.. Teraz matura z nowej ery tez wypuszcza co roku zbior, no znaczy na pewno jest z 2015 i 2016 odzielnie i czy oni naprawde pisza kazdy od podstaw ze wszystkie zadania sa inne, bo jakos watpie
6 maj 17:47
yht: Teraz matura − widziałem − jest trochę nowych, trochę 'odgrzewanych'
6 maj 17:50
6latek : W sumie to nie orientuje się tak za bardzo ja szkole srednia konczylem dawno emotka Jeśli chodzi o rok wydania to mysle z e te strszse wydania mogą być najwyżej nie będziesz brac tego co nie ma w programie
6 maj 17:54