matematykaszkolna.pl
Przyblizone rozwiazywanie rownan 6latek : Oblicz metoda średnich ayrytmetycznych przyblizona wartość jednego pierwiastka równania . Oblicz kolejno 4 potrzebne srednie arytmetyczne . Podaj blad oststniego przybliżenia Takie równanie 2x3−x2−8x−3=0 mamy mieć a<b Policzylem ze a=2 i W(2)<0 b=3 i W(3)>0 czyli dostałem ten przypadek o który pytałem wcześniej https://matematykaszkolna.pl/forum/325398.html LIcze 1 przybliżenie
 2+3 5 
x1=

=

2 2 
=====================
 5 
Licze w(

2 
 5 
W(

)= 2*(2,5)3−(2,5)2−8*2,5−3= 2 >0
 2 
Jeśli W(2,5)>0 to
 a+b 
Podstawiamy za a=

2 
za b=b czyli u nasz
 5 
a=

2 
b=3 Licze drugie przybliżenie x2
 2,5+3 5,5 
x2=

=

=2,75
 2 2 
============================== licze W(2,75)= 2*(2,75)3−(2,75)2−8*2,75−3>0 Jeśli tak to postawiam za a=2,75 b=3 Licze 3 przybliżenie x3
 2,75+3 
x3=

= 2,875
 2 
W(2,875)= 2*(2,875)3−(2,875)2−8*2,875−3 >0 Jeśli tak to podstawiam a=2,875 b=3 LIcze 4 przybliżenie x4
 2,875+3 
x4=

2 
x4= 2,9375 I na tym nam kaza zakonczyc Teraz jak obliczyć ten bląd ? Musialbym się wracac albo do 7 albo do 8 klasy szkoły podstawowej A na razie nie mam tych książek To było jedno pytanie z tym związane Drugie jest takie . Jak mam szukac przyblizen innych pierwiastkow tego równania ?
6 maj 13:35
ICSP: f(p) = 0 − miejsce zerowe , p ∊ [a,b] , f spełnia założenia pozwalające zstosować metodę bisekcji, wtedy
 1 
|p − xi| ≤

(b − a)
 2i + 1 
gdzie xi jest i−tym przybliżeniem otrzymanym po zastosowaniu bisekcji. Co do samego sposobu rozwiązania: Już na samym początku masz błąd. Albo nie rozumiesz zasady działania bisekcji, albo masz po prostu podany zły algorytm.
6 maj 13:43
6latek : Rowiazalem to równanie i pierwiastki wyszly takie x=−1,5 x=1−2 x=1+2 czyli wychodzilo na to ze liczyłem przybliżenie 3 pierwiastka i liczyłem zle Wczoraj się caly dzień się o to dopytywałem (o ten algorytm ale nikt nie odpowiedział na moje pytanie czy ja to napisałem po chińsku ? niezrozumiale ? Nie wiem . Przeciez pisałem ze to 1 klasa liceum i rozme metody to dopiero 3 −4 klasa . Szkoda ze nikt nie był wstanie napisac czyli wychodzi na to ze gdy mamy W(a)<0 i W(b)>) i a<b to należy zadac pytanie
 a+b a+b 
czy W(

<0 a nie czy W(

>0 i wtedy jest odwrotnie liczyc
 2 2 
 a+b 
Za a przyjmujemy a i za b=

.
 2 
6 maj 13:48
ICSP: 6−latku. Znasz własność Darobux funkcji ciągłych ?
6 maj 13:52
6latek : Witaj ICSP emotka Może uda mi się to zeskanować z książki ipoproszse Metisa żeby wyslal na forum ja tego nie potrafie zrobić . Wtedy Cie poproszę o pomoc
6 maj 13:55
6latek : ICSP To jest zadanie z 1klasy liceum . Wiec twierdzenie Darobux nie jest jeszcze znane .
6 maj 13:56
ICSP: Metoda bisekcji właśnie na nim się opiera, więc musi być podane w pewnej formie. Może jako jakiś lemat bez dowodu, albo uwaga przed algorytmem.
6 maj 13:59
6latek : Mam zepsuta drukarke i musze kupic nowa . Może dzisiaj jeszcze uda mi się zeskanować to co mam w książce (pojade do kolegi ) i kupie pendaraka i wgram Wysle Metisowi niech da na forum ten algorytm co w książce . Wtedy zobaczysz . Dobrze ?
6 maj 14:03
ICSP: Jednak nie jest konieczne. Jest podany algorytm do mechanicznego liczenia które w dzisiejszych czasach potrafi wykonać komputer. Troszkę bez sensu, uczeń nie zrozumie o co w tej metodzie chodzi.
6 maj 14:05
6latek : Wiesz nawet bym się tym nie zajmowal ale wyszlo to przy okazji takiego równania x3+3x−83=0 Wyszlo tutaj ze najblizej do zera jest x=3 chociaż on nie jest pierwiastkiem Kiedys miałem ruskie tablice (zginely mi ) i moglem to równanie rozwiazac metoda tablicowa (szybko) No niestety teraz innych metod nie znam
6 maj 14:10
ICSP: Do wielomianów stopnia III są wzory Cardano, na stopień IV posiadamy metodę Ferrariego, dla wyższych stopni nie ma wzorów na pierwiastki, więc należy uzywać jakiś metod numerycznych, np bisekcji, metody stycznych, metody siecznych, bądź jakiejś metody punktu stałego (np Aitkena−Steensena)
6 maj 14:18
ICSP: Aitkena−Steffensena*
6 maj 14:20
6latek : Dzieki ICSP emotka Sprobuje jednak ten algorytm wstawic
6 maj 14:23