Przyblizone rozwiazywanie rownan
6latek : Oblicz metoda średnich ayrytmetycznych przyblizona wartość jednego pierwiastka równania .
Oblicz kolejno 4 potrzebne srednie arytmetyczne .
Podaj blad oststniego przybliżenia Takie równanie
2x
3−x
2−8x−3=0
mamy mieć a<b
Policzylem ze
a=2 i W(2)<0
b=3 i W(3)>0
czyli dostałem ten przypadek o który pytałem wcześniej
https://matematykaszkolna.pl/forum/325398.html
LIcze 1 przybliżenie
=====================
| | 5 | |
W( |
| )= 2*(2,5)3−(2,5)2−8*2,5−3= 2 >0 |
| | 2 | |
Jeśli W(2,5)>0 to
za b=b
czyli u nasz
b=3
Licze drugie przybliżenie x
2
| | 2,5+3 | | 5,5 | |
x2= |
| = |
| =2,75 |
| | 2 | | 2 | |
==============================
licze W(2,75)= 2*(2,75)
3−(2,75)
2−8*2,75−3>0
Jeśli tak to postawiam za
a=2,75
b=3
Licze 3 przybliżenie x
3
W(2,875)= 2*(2,875)
3−(2,875)
2−8*2,875−3 >0
Jeśli tak to podstawiam
a=2,875
b=3
LIcze 4 przybliżenie x
4
x
4= 2,9375
I na tym nam kaza zakonczyc
Teraz jak obliczyć ten bląd ?
Musialbym się wracac albo do 7 albo do 8 klasy szkoły podstawowej
A na razie nie mam tych książek
To było jedno pytanie z tym związane
Drugie jest takie .
Jak mam szukac przyblizen innych pierwiastkow tego równania ?
6 maj 13:35
ICSP: f(p) = 0 − miejsce zerowe , p ∊ [a,b] , f spełnia założenia pozwalające zstosować metodę
bisekcji, wtedy
| | 1 | |
|p − xi| ≤ |
| (b − a) |
| | 2i + 1 | |
gdzie x
i jest i−tym przybliżeniem otrzymanym po zastosowaniu bisekcji.
Co do samego sposobu rozwiązania:
Już na samym początku masz błąd. Albo nie rozumiesz zasady działania bisekcji, albo masz po
prostu podany zły algorytm.
6 maj 13:43
6latek : Rowiazalem to równanie
i pierwiastki wyszly takie
x=−1,5
x=1−
√2
x=1+
√2
czyli wychodzilo na to ze liczyłem przybliżenie 3 pierwiastka i liczyłem zle
Wczoraj się caly dzień się o to dopytywałem (o ten algorytm ale nikt nie odpowiedział na moje
pytanie
czy ja to napisałem po chińsku ? niezrozumiale ? Nie wiem .
Przeciez pisałem ze to 1 klasa liceum i rozme metody to dopiero 3 −4 klasa .
Szkoda ze nikt nie był wstanie napisac
czyli wychodzi na to ze gdy mamy W(a)<0 i W(b)>) i a<b to należy zadac pytanie
| | a+b | | a+b | |
czy W( |
| <0 a nie czy W( |
| >0 i wtedy jest odwrotnie liczyc |
| | 2 | | 2 | |
| | a+b | |
Za a przyjmujemy a i za b= |
| . |
| | 2 | |
6 maj 13:48
ICSP: 6−latku. Znasz własność Darobux funkcji ciągłych ?
6 maj 13:52
6latek : Witaj
ICSP 
Może uda mi się to zeskanować z książki ipoproszse
Metisa żeby wyslal na forum
ja tego nie potrafie zrobić .
Wtedy Cie poproszę o pomoc
6 maj 13:55
6latek : ICSP
To jest zadanie z 1klasy liceum . Wiec twierdzenie Darobux nie jest jeszcze znane .
6 maj 13:56
ICSP: Metoda bisekcji właśnie na nim się opiera, więc musi być podane w pewnej formie. Może jako
jakiś lemat bez dowodu, albo uwaga przed algorytmem.
6 maj 13:59
6latek : Mam zepsuta drukarke i musze kupic nowa .
Może dzisiaj jeszcze uda mi się zeskanować to co mam w książce (pojade do kolegi ) i kupie
pendaraka i wgram
Wysle Metisowi niech da na forum ten algorytm co w książce . Wtedy zobaczysz . Dobrze ?
6 maj 14:03
ICSP: Jednak nie jest konieczne. Jest podany algorytm do mechanicznego liczenia które w dzisiejszych
czasach potrafi wykonać komputer.
Troszkę bez sensu, uczeń nie zrozumie o co w tej metodzie chodzi.
6 maj 14:05
6latek : Wiesz nawet bym się tym nie zajmowal ale
wyszlo to przy okazji takiego równania
x3+3x−8√3=0
Wyszlo tutaj ze najblizej do zera jest x=√3 chociaż on nie jest pierwiastkiem
Kiedys miałem ruskie tablice (zginely mi ) i moglem to równanie rozwiazac metoda tablicowa
(szybko)
No niestety teraz innych metod nie znam
6 maj 14:10
ICSP: Do wielomianów stopnia III są wzory Cardano, na stopień IV posiadamy metodę Ferrariego, dla
wyższych stopni nie ma wzorów na pierwiastki, więc należy uzywać jakiś metod numerycznych, np
bisekcji, metody stycznych, metody siecznych, bądź jakiejś metody punktu stałego (np
Aitkena−Steensena)
6 maj 14:18
ICSP: Aitkena−Steffensena*
6 maj 14:20
6latek : Dzieki
ICSP 
Sprobuje jednak ten algorytm wstawic
6 maj 14:23