Ciagi . jak wyznaczyc wyraz?
Zygi: Ciag a
n jest ciagiem liczb naturalnych dwucyfrowych ,ktore przy dzieleniu przez 4 faje reszte
1
A. Podaj pierwszy i ostatni wyraz ciagu
B. Oblicz. Ile wyrazow ma ten ciag
C. Oblicz sume wszystkich wyrazow tego ciagu
Jak to wyznaczyc? Jakie wzory itd? Wytlumaczy ktos?
6 maj 12:29
Zygi: * faje=daje
6 maj 12:29
ICSP: wypisz kilka początkowych wyrazów.
6 maj 12:33
Zygi: 13,17,21,25
6 maj 12:41
ICSP: Widzisz jaki to jest rodzaj ciągu ?
6 maj 12:44
Jerzy:
Liczbowy
6 maj 12:46
ICSP:
6 maj 12:46
Zygi: Czyli znow cos zle
6 maj 12:48
Jerzy:
Dobrze .... postaraj sie rozpoznać ten ciąg
6 maj 12:49
Zygi: Tzn? No sa co 4. Nie wiem serio ... A nie ma komu tego tlumaczyc
6 maj 12:50
Jerzy:
A znasz ciąg arytmetyczny ?
6 maj 12:51
Zygi: Nie
6 maj 12:53
6 maj 12:55
Jerzy:
to jak chcesz rozwiazać jakiekolwiek zadanie z ciagów
... kliknij z lewej strony na ciagi liczbowe i poczytaj troche torii
6 maj 12:55
Zygi: Poczytalam. Cczyli pierwszy wyraz to bedzie a3+1 ?
6 maj 13:22
Jerzy:
jaka jest pierwsza liczba w tym ciągu ?
6 maj 13:29
Zygi: 13
6 maj 13:50
Janek191:
an = 13 + ( n −1)*4 = 13 − 4 + 4 n = 4 n + 9
6 maj 14:03
Janek191:
Wyznacz n tak, aby liczby były dwucyfrowe.
6 maj 14:04
Janek191:
a) 4 n + 9 < 100
4 n < 91
n < 22,75
n = 22
Ostatni wyraz a22 = 4*22 + 9 = 88 + 9 = 97
b)
22
c) a1 = 13 a22 = 97
S22 = 0,5*(a1 + a22)*22 =
6 maj 14:11