#workout
PrzyszlyMakler:

Jakbym miał wykres funkcji f (na rysunku) przesunąć o wektor u [−2,4] to punkt oznaczony czarną
kropką jakie by miał współrzędne? (Człowiek wariuje od tego stresu

)
4 maj 23:34
ZKS:
Dwa w prawo, cztery do góry.
4 maj 23:36
PrzyszlyMakler: Tak myślałem. Dzięki za rozwianie wątpliwości. Jakieś rady, Wielcy Mentorzy, którzy mi
pomagaliście dość często?
4 maj 23:37
bolek amator: A nie w lewo i do góry

4 maj 23:39
ZKS:
Idź już spać, najlepiej umysł pracuje kiedy jest wypoczęty. Nie stresuj się, czytaj polecenia
dokładnie i uważnie, jak nie wiesz jak zrobić jakieś zadanie przeczytaj polecenie ze spokojem
parę razy, jeżeli to nie pomoże omiń i rób następne w pewnym momencie sam pomysł wpadnie
Ci do głowy. Powodzenia jutro!
4 maj 23:41
bolek amator: 
4 maj 23:42
Mila:

u
→[−2,4]
P=(5,2)→T
[−2,4]⇒P'=(5+(−2),2+4)=(3,6)
4 maj 23:42
bolek amator: Dziękuję Mila 😘 już myślałem że zgłupiałem przed jutrem
4 maj 23:43
ZKS:
Przepraszam za zamieszanie oczywiście, że w lewo sam już siedzę przy komputerze dzisiaj tyle
czasu, że i pora na mnie.
4 maj 23:44
Mila:

Nerwowo się zrobiło na forum

Dobranoc.
4 maj 23:45
ZKS:
Dobranoc
Mila .
4 maj 23:45
bolek amator: Dobranoc ;>
4 maj 23:47
PrzyszlyMakler: WIEC LEWO CZY PRAWO
4 maj 23:47
PrzyszlyMakler: To kiedy jest, że w wyniku przekształcenia się przesuwa w prawo?
4 maj 23:48
4 maj 23:48
Eta:
po której stronie jest −2 ?
4 maj 23:51
ZKS:
Spójrz tutaj
48 i wszelkie wątpliwości będą rozwiane.
4 maj 23:51
Eta:
[2,−3] 2 w prawo 3 w dół
4 maj 23:52
Eta:
to
[−1, 3] ........................... ? napisz
4 maj 23:53
PrzyszlyMakler: Jedna w lewo trzy do gory.
4 maj 23:55
Eta: Łap ...

i do spania!
4 maj 23:55
Eta:
Musisz się wyspać , bo jutro zapomnisz ile jest 2*2

Powodzenia
4 maj 23:56
Mila:
To są różne sprawy.
| | 2 | |
1) f(x)= |
| po przesunięciu o wektor [2,1] otrzymujesz wykres funkcji o wzorze: |
| | x | |
| | 2 | |
g(x)=f(x−2)+1 czyli g(x)= |
| +1 |
| | x−2 | |
| | 2 | |
2) f(x)= |
| po przesunięciu o wektor [−2,1] otrzymujesz wykres funkcji o wzorze |
| | x | |
g(x)=f(x−(−2))+1=f(x+2)+1 czyli
=========================
| | 5 | | 5 | |
3) wykres f(x)= |
| można otrzymać z wykresu funkcji y= |
| za pomocą |
| | x−4 | | x | |
przesunięcia o wektor [4,0] − 4 jednostki w prawo
| | 5 | | 5 | |
4) wykres f(x)= |
| −5 można otrzymać z wykresu funkcji y= |
| za pomocą |
| | x+4 | | x | |
przesunięcia o wektor [−4,−5] − 4 jednostki w lewo i jednostek w dół.
4 maj 23:57