...
Michał: https://matematykaszkolna.pl/forum/193743.html Dzień dobry, mam pytanie do tego zadania a dokładnie o odpowiedź z godziny 13:16
''...LUB mają być ze zbioru {1,3,6}''. Czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć to prawdopodobieństwo
cyfr z tego zbioru

?
4 maj 12:45
Michał: Chodzi o to że ''zapisujemy w kolejności losowania'' i 6 musi stać na końcu? Nie rozumiem tego
4 maj 13:00
Jerzy:
P(AUB) = 24/36 + 9/36 − 6/36 = 3/4
4 maj 13:15
Jerzy:
Pisz czego nie rozumiesz ?
4 maj 13:17
Michał : P(A) to prawd. otrzymania liczby nieparzystej
P(B) wybranie dwoch cyfr z tego zbioru
P(A i B) − o czym to mówi?
4 maj 13:37
Jerzy:
To liczba nieparzysta uzyskana ze zbioru {1,3,6}
4 maj 13:42
Michał : Nie wiem dlqczego Myslalem ze jak jest słowo "lub " to juz nie bierzemy pod uwage tego ze
liczba ma byc
nieparzysta
4 maj 13:57
Michał: Jeszcz bym prosił o pomoc z tym zadaniem:
W szufladach o numerach 1,2 i 3 rozmieszczono 3 kule białe, 3 kule czarne i 3 kule zielone.
Oblicz prawdopodobieństwo tego że w każdej szufladzie będą kule (kule i szuflady rozróżniamy):
a) tego samego koloru
b) trzech kolorów
Ω = 39
a) ale nie rozumiem dlaczego prawdopodobieństwo tego zdarzenia to 3!/39 to jakbysmy
rozpatrywali tylko jedną szuflade, a co z pozostałymi?
4 maj 14:10
Michał:
4 maj 14:37
Jerzy:
Każda trójka może trafić do jednej z trzech szuflad:
3*2*1 = 3!
4 maj 14:42
Michał: No tak.. Tylko gdzie leży błąd w moim rozumowaniu . Myślałem, że białe kule możemy na 3*2*1
sposobów do pierwszej szuflady i tak samo postępujemy z czarnymi i zielonymi
a my zapisujemy tylko 3!/39. kompletnie się zagubiłem w tym zadaniu
4 maj 14:58
Jerzy:
Np: białe do jednej z trzech, czarne do jednej z dwoch pozostałych i zielone do ostatniej
4 maj 15:05
Michał: Aha i jeżeli pierwsza biala kula jest np w drugiej szufladzie to drugą białą kule moge już
umieścić tylko na jeden sposób tak?
4 maj 15:08
Jerzy:
Kule tego samego koloru trafiają do jednej szuflady !
4 maj 15:12