umcaumca
Kipic: Kolejne zadanko ktore zagina
Spośród cyfr 1,3,6,7,8 i 9 losujemy dwie. Wylosowane cyfry zapisujemy w kolejności losowania i
otrzymujemy liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że otrzymana liczba jest
nieparzysta lub jej cyfry należą do zbioru {1,3,6}, jeżeli:
*cyfry mogą się powtarzać,
wiec
A=3*1

co robie zle z gory dzieki za pomoc
20 mar 13:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
dlaczego A= 3*1

skoro ostatnia ma być nieparzysta to:
|A| = 4*6 <−−− bo się mogą powtarzać a kolejność jest ważna
|Ω| = 6*6
LUB mają być ze zbioru {1,3,6}, a druga jest {6} to:
|B| = 3*1
|Ω| = 6*6
20 mar 13:16
vitek1980: Artur a skąd wiesz, że zdarzenia A i B są rozłączne?
Nie powinno być raczej P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)?
20 mar 13:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
vitek ...
zdarzenie A −−− końcowa jest nieparzysta
zdarzenie B −−− końcowa jest {6}
są rozłączne

poczatkowo chciałem B inaczej skonstruować ... i wtedy by trzeba było jeszcze odnaleźć A∩B, ale
nie skróciłem troszeczkę
20 mar 13:19
vitek1980: aha, ok
20 mar 13:20
Kipic: o dzieki teraz stała się jasność
20 mar 13:22
Kipic: | | | |
a mam jescze takie pytanko dlaczego nie moze byc omega Ω= |  ? |
| | |
20 mar 13:37
iiiii: wlasnie chyba musi byc 6 po 2 bo nie mozesz wylosowac 1 i 1 bo juz jedynki nie bedzie w zbiorze
wiec chyba kolega wyzej sie pomylil
20 mar 13:40
iiiii: skoro w zadaniu jest ze losujemy 2 ( a tak swoja droga to to wlasnie njajbardziej mnie irytuje
w zadaniach czyli pewna niejasnosc nieraz np niech napisza ze chca zeby DOKLADNIE jedna
liczba byla np parzysta czy nieparzysta a nie tak jak nieraz czlowiek musi sie zastanawiac
prawie jak na jezyku polskim co autor mial na mysli xd )
20 mar 13:43
Kipic: Artur dobrze zrobił ponieważ na 1 miejscu w tej liczbie dwucyfrowej może być jedna z 6 tak samo
na 2 jedna z 6 więc Ω = 6 * 6
| | | |
ale własnie od robienia juz kilkunastu zadan pogubilem sie dlaczego nie mozna zrobic to | |
| | |
20 mar 13:43
Kipic:

iiiii zgadzam sie niekiedy zadania z matmy są irytujące zwłaszcza te z kombinatoryki i niektore
ze stereometrii

jesli chodzi o katy miedzy przekatnymi np na przedstawionym rysunku tg
miedzy przekatnymi wynosi : bla bla bla .. tylko czy ten tg jest w α czy w β
20 mar 13:45
iiiii: znaczy wiesz generalnie to jest tak ze jakbys mial ze losujesz 2 cyfry jednoczesnie to jak
wylosujesz np cyfre 1 to juz drugiej 1 miec nie mozesz bo w zbiorze masz jedna 1 kumasz

?
jak losujesz po kolei to sie zgodze ze jest 6 * 6
20 mar 13:46
iiiii: no wlasnie a matematyka powinna przeciez byc scisle okreslona
20 mar 13:47
iiiii: wiadomo ze moze dla czlowieka ktory juz matematyke uprawia przez 30 lat to to jest oczywiste
ale np ja czy ty sie jeszcze kurde uczymy i nieraz taka glupota jakis smieszny zapis i
czlowiek pol dnia siedzi i mysli nad jakąs blachostką
20 mar 13:48
iiiii: ja tylko licze na to że matura bedzie podobna do tej z 2012 bo kilka pierwszych zadan na tym
rozszerzeniu to sie robi od reki i w kilka minut a jak wiadomo czas na maturze ma wielką
wartosc bo sie tak wydaje ale 180 minut to wcale nie jest duzo jak sie np zatniesz nad trescia
zadania i bedziesz rozmyslal co autor chce zeby mu policzyc czy tez wykazac ...^^
20 mar 13:51
Kipic: Ale
gdyby nie mogły sie powtarzac więc mozna to sprawdzic :
Ω=6 *5 = 30
| | | | 6! | | 6*5*4! | | 6*5 | |
Ω= | = |
| = |
| = |
| = 15  |
| | | 2!*4! | | 2*1 * 4! | | 2*1 | |
wiec to nie ejst to samo

kurde to wkoncu kiedy mozna dwumian Newtona stosować
20 mar 13:52
Kipic: iiiii na to samo licze
20 mar 13:53
Kipic: ale obstawiam ze w tym roku bedzie na rozszerzeniu funkcja wykladnicza lub logarytmiczna

wsumie jest >75%
20 mar 13:54
Kipic: szansa ze bedzie
20 mar 13:55
iiiii: ale w kombinacji nie rozruzniasz miejsc czyli (6 5 ) i ( 5 6 ) to to samo dlatego jest o polowe
mniej mozliwosci jakbys liczyl z wariacji to wyjdzie 30 czyli twoje 6*5
20 mar 13:57
iiiii: ja licze na 50% przynajmniej ( jak w domu robilem arkusze na 180 minut to nigdy nie rozwiazalem
calego dlatego jestem realista )
20 mar 13:59
Kipic: ja mam typa w klasie ktory pisze na 88 %

a wiekszosc ma ponizej 40 %
20 mar 14:00
iiiii: podstawe napisalem na 98 % ^^ a ty ?
20 mar 14:02
iiiii: tylko wiesz probna

njo ale poziomem nie rozni sie wcale
20 mar 14:03
Kipic: ja ostatnia na 94 % i najsmieszniejsze jest to ze ległem na ostatnim ktore zawsze olewalem bo
generalnie najprostsze co tam policzyc ciagi na podstawie

no ale coz zapisalem na poczatku
zle i reszta sie posypala
20 mar 14:04
Kipic: rozszerzona nie ma nic wspolnego z podstawa
20 mar 14:05
Artur z miasta Neptuna: Co do prawdopodobienstwa
Panowie − jak byk pisze 'moga sie powtarzac'
20 mar 14:08
iiiii: czy ja wiem czy nie ma w zasadzie jak rozwiazujesz zadania z rozszerzenia gdzie niejednokrotnie
trzeba zrobic kilka kropkow do rozwiazania zadania a na podstawie zazwyczaj jeden zatem np ja
nie uczac sie w ogole do podstawy zdaje ja spokojnie

zreszta wiekszosc wzorow mozna znalesc
w tablicach w zasadzie nic nic nie trzeba umiec na pamiec
20 mar 14:08
iiiii: a no tak Artur zwracam honor nie doczytalem tej gwiazdki
20 mar 14:09
Kipic: Tak Arturze w zadaniu pisze jak byk ze moga sie powtarzac i dobrze zadanie rozstało przez
Ciebie rozwiazane ale zastanawiaismy co by było gdyby nie mogł y się powtarzać i czy można
dwumian Newtona zastosować
20 mar 14:11
Artur z miasta Neptuna: A co do tresci zadania ... nie ma zadnej niejasnosci
mamy losowanie dwoch CYFR ktore zapisujemy w kolejnosci losowania i te dwie cyfry tworza LICZBE
dwucyfrowa ...i o ta liczba ma byc nieparzysta lub sjladac sie tylko z okeslonych cyfr
20 mar 14:11
iiiii: no akurat w tym zadaniu nie ma ale w masie innych zadan jest pelno niejasnosci i o tym byla
mowa ze to jest czesto irytujace
20 mar 14:13
Artur z miasta Neptuna:
Nie ... nie mozna ... dwumian newtona przeciez uzywany jest gdy kolejnosc nie odgrywa roli ....
a tutaj kolejnosc ma ogromne znaczenie
20 mar 14:15
Kipic: a gdyby cyfry nie mogły się powtarzać to czy można tak robić :
Ω=6*5 =30
A=nieparzysta = wiec 5*4 = 20
| | 22 | | 11 | |
P(A) + P(B) = |
| = |
| |
| | 30 | | 15 | |
20 mar 14:17
Artur z miasta Neptuna:
NIE

A trzeba rozbic na przypadki losowania: np, np oraz p,np −−− jak widzisz nie pokrywa sie to z
tym co podales
20 mar 14:22
Kipic: wiec jak to fachowo zapisać
20 mar 14:23
Artur z miasta Neptuna:
No nie ... akurat sie pokrywa

ale to Ci sie chyba przypadkowo udalo ... jezeli nie to jak
dossedles do 5*4 (pytanie sprawdzajace)
20 mar 14:23
Kipic: 5*4 doszedlem tak :
na 1 miejscu moze byc 1 z 5
a na 2 moze byc 1 z 4 (tych nieparzystych)
20 mar 14:28
Artur z miasta Neptuna:
Tak jak myslalem ... i to jest zle rozumowanie bo:
dlaczego na pierwszym miejscu tylko jedna z 5 jak jest ich tam 6

Oraz ... jezeli jako pierwsza zostanie wylosowana nieparzysta to jako druga moze byc
nieparzysta wylosowana jako jedna z 3 a nie 4
20 mar 14:31
Kipic: "dlaczego na pierwszym miejscu tylko jedna z 5 jak jest ich tam 6

"
zalozylem sobie ze skoro druga cyfra musi byc nieparzyta to wybieramy 1 z 4(sa 4 nieparzyste)a
ze sie nie moga powtarzac to wtedy na 1 miejscu moze byc tylko 1 z pozostalych 5
20 mar 14:33
Kipic: ale nadal nie wiem jak fachowo zapisac
20 mar 14:33
Artur z miasta Neptuna:
Powien tak ... mozna by bylo to wybronic (przeciez wynik jest prawidlowy) ale schematycznie
myslacy nauczyciel powie ze Twoje rozumowanie sie opiera na losowaniu w odwrotnej kolejnosci
nic jest podane w zadaniu .... wiec jest zle.
Aby tego uniknac jednak lepeij poruszac sie w kolejnosci losowania. zwlaszcza ze przy bardziej
skomplikowanych zadaniach moze Ci sie najnormalniej na swiecie pokielbasic
20 mar 14:37
Artur z miasta Neptuna:
Fachowo
A losuje np,np na 4*3 sposoby
B losuje n,np na 2*4 sposoby
C losuje z {1,3,6} a pozniej 6 na 3*1 sposobow
stad .....
20 mar 14:39
Kipic: Grubo łatwo się pogubić dzieki mniejwiecej ogarniam
20 mar 14:44
Artur z miasta Neptuna:
Dobra rada .... rozpisuj sobie zdarzenia najprosciej jak sie da .... nie kombinuj zbytnoo ...
bo przewaznie sie to koncy wyznaczeniem zlej mocy zdarzenia (przewaznie zbyt duzej)
20 mar 14:50