Prawdopodobieństwo
Edp: Doświadczenie losowe polega na tym, że losujemy jednocześnie dwie liczby ze zbioru {1, 2, 3, …,
n}, gdzie n jest większe lub równe 2. Wyznacz te wartości n, dla których prawdopodobieństwo
wylosowania dwóch liczb różniących się od siebie co najmniej o trzy jest równe 7/12.
Mógłby mi ktoś dokładnie wytłumaczyć jak obliczyć moc A. Bardzo proszę o pomoc
g:
|A| = |Ω| − |B
1| − |B
2|
B
1 i B
2 to zbiory tych zdarzeń, że różnica jest 1 lub 2.
|B
1| = n − 1
|B
2| = n − 2
albo
|Ω| = n*(n−1)
|B
1| = 2*(n − 1)
|B
2| = 2*(n − 2)