asd
olekturbo: Doświadczenie losowe polega na tym, że losujemy jednocześnie dwie liczby ze zbioru
{1,2,3,...,n} gdzie n >= 2. Wyznacz te wartości n, dla których prawdopodobieństwo wylosowania
dwóch liczb różniących się od siebie co najmniej o trzy jest równe 7/12.
mam problem dokładnie z tą częścią zadania "różniących się od siebie co najmniej o trzy"
21 sty 16:47
21 sty 17:16
Mila:

|x−y|≥3
Najlepiej rozważ zdarzenie przeciwne
różnią się o 1 lub różnią się o 2.
Podpowiedź − tabelka.
Ponieważ masz losowanie jednocześnie dwóch liczb, to liczba wszystkich zdarzeń jest równa
liczbie pól pod przekątną.
Liczba zdarzeń takich, że: |x−y|=1 i |x−y|=2
|A'|=(n−1)+(n−2)=2n−3
21 sty 17:27
olekturbo: Dziękuję. Trudne jak dla mnie
21 sty 17:38
Mila:
Nie przypuszczam, trudniejsze umiesz rozwiązywać.
21 sty 17:57