Doświadczenie losowe
rojo: Doświadczenie losowe polega na tym, że losujemy jednocześnie dwie liczby ze zbioru {1, 2, 3, …,
n}, gdzie n≥2. Wyznacz te wartości n, dla których prawdopodobieństwo wylosowania dwóch liczb
różniących się od siebie co najmniej o trzy jest równe 712
13 sty 01:55
Qulka: przez przeciwne
n=9
13 sty 02:39
Kacper:
Widzę że ktoś nie potrafi dotrzymać tajemnicy.
13 sty 07:50
rojo: Kacper nie wiem co masz na myśli, dostaliśmy te zadania do zrobienia, a sam nie potrafiłem
sobie z nimi poradzić...
13 sty 20:53
Piotr771: Byłbym wdzięczny gdyby ktoś rozpisał skąd bierze się ten licznik (2n−3)
13 sty 22:29
Ludwik Montgomery: A skąd bierze się mianownik n(n−1)/2
13 sty 22:30
Piotr771: wybierasz 2 liczby z n, n po 2
13 sty 22:40
Qulka: licznik na piechotę
dla n=2 1możliwość
dla n=3 3możliwości
dla n=4 5możliwości
dla n=5 7możliwości
dla n=6 9możliwości
czyli jak widać kolejne nieparzyste bo z każdą liczbą przybywają 2 sposoby
13 sty 23:28
Qulka mówi źle: Qulka, mylisz się. Po 1. nie 5/12 tylko 7/12. Po drugie, jakim cudem masz jakąkolwiek możliwość
dla n=2?! wtedy pozostaje zbiór {1,2} i żadna z nich nie różni się od siebie o 3. Najmniejszą
n dla których to się sprawdza jest n=4, i wtedy dopiero jest 1 opcja.
zbiór {1,2,3,4} i wylosowanie liczby 1 i 4. Różnią się o 3 i jest to jedyna opcja.
dla n=5 zbiór {1,2,3,4,5} są 3 opcje = {1,4}, {1,5}, {2,5}.
Dla n=6 zbiór {1,2,3,4,5,6} jest 6 opcji = {1,4}, {1,5}, {1,6}, {2,5}, {2,6}, {3,6}. I już
twoja teoria się nie sprawdza, bo jest : 1,3,6 możliwości...
19 sty 15:01
Qulka: pisałam że przez PRZECIWNE czyli 1−7/12 = 5 /12
a przeciwne do co najmniej jest co najwyżej

czyli różnią się o 1 lub o 2
19 sty 23:45
Hejter: Kacper przy każdym zadaniu masz jakiś problem. Ludzie piszą na forum, aby otrzymać pomoc. Na
pewno jakaś szkoła będzie pisała maturę o 1;55 słodziaku
23 sty 13:14
Kacper:
Pisali o 9 rano tego dnia. Nie uważasz to za oszustwo? Ale wyjdzie na prawdziwej maturze ile
ktoś umie
23 sty 14:46