Które z wyrazów ciagu (an) są równe zeru jeśli:
Oliwia: Witam, nie rozumiem tego zadania. Proszę o wyjaśnienie. Wiem, że będzie W(1) ale niestety nie
rozumiem skąd...
Które z wyrazów ciagu (a
n) są równe zeru jeśli:
| | n3 − 7n2 + 11n −5 | |
an = |
| |
| | 3n +2 | |
2 maj 20:44
Ajtek:
Licznik równy 0 i liczysz.
2 maj 20:45
Oliwia: Wiem, niestety nie mam pojęcia jak zabrać się za ten przykład. Widziałam jego rozwiązanie tylko
nie rozumiem skąd się bierze W(1) a dokładnie {−1,1;−5,5)
2 maj 20:47
Ajtek:
121 kliknij tutaj.
2 maj 20:50
Oliwia: Teraz wszystko jasne, dziękuję Ci bardzo!
2 maj 20:52
Ajtek:
Nie ma za co.
Tylko pamiętaj, że n∊N+
2 maj 20:53
Eta:
n∊N+
n3−7n2+11n−5=0 szukamy pierwiastków wśród podzielników wyrazu wolnego czyli −5
a nimi są naturalne {1, 5, }
sprawdzamy czy w(1)=0
W(1)= 13−7*12+11*1−5= 0 zatem pierwiastkiem tego wielomianu jest n=1
W(5)= 53−7*52+11*5−5= ...... =0 zatem drugim pierwiastkiem jest n=5
wyrazami tego ciągu, które są równe zero są : a1 i a5
2 maj 20:53
Oliwia: Właśnie, skoro tego nie ma napisane.. to skąd wiem, że n∊N+ ?
2 maj 20:54
Ajtek:
Ponieważ to ciąg, a tam z w definicji to jest
2 maj 20:55
Oliwia: Dziękuję Eta również.
2 maj 20:55
Oliwia: Nie było mnie na tych lekcjach, dlatego nie wiem niestety.
2 maj 20:55
Eta:
Na zdrowie
2 maj 20:58