:-)
przedMaturą:
Mam kilka pytań przed maturą z matmy.
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi

1. Czy rozwiązując zadanie w którym pisze w 2 kolumnach wyniki np. z trygonometrii czy wartosci
bezwzglednej musze co linijke powtarzac znaczki ⋀ lub ⋁ czy wystarczy w pierwszej tylko?
x + 30
o = kπ ∨ coś podognego (np. symetrycznego przy funkcji cos)...
i tutaj kolejne obliczenia ale już bez powtarzania ∨ (bo co gdy np. szybciej skoncze liczyc
jedna kolumne)
2. kiedy mozna skracac niewiadome, gdy są nieujemne?
2 maj 18:18
Evelek: Co do pierwszego to tylko przy rozbiciu musisz stosować, dalej to nie ma znaczenia. W
odpowiedzi końcowej musisz to jeszcze uwzględnić.
Co do drugiego to mi by się przydał przykład jakiś aby to lepiej zrozumieć.
2 maj 18:21
przedMaturą: Dzięki za odp.
Co do 2 zadania, mam na myśli np coś takiego
3x(x−1)(x−3) = (x−1)(x+5)
skrocic/podzielic przez x−1 żeby zostało
3x(x−3) = x+5
albo takie samo ale z nierównością
2 maj 18:27
Evelek: W tym przypadku zarówno gdy mamy równanie jak i nierówność można skrócić przez (x−1).
2 maj 18:33
Metis: No to teraz walnąłeś.
2 maj 18:34
Metis: NIE MOŻNA
2 maj 18:34
przedMaturą: Dziękuje. Pewnie za chwile dopisze jeszcze kilka pytań, więc byłoby super jakbyś zajrzał
jeszcze tutaj tak za np. 15 min
2 maj 18:35
Evelek: | | 1 | |
Gdy masz np. |
| > 0, to w takim wypadku nie możesz mnożyć przez samo x lub dzielić przez |
| | x | |
samo x. Mnożysz wtedy przez x
2 i zapisujesz 1 * x > 0.
2 maj 18:35
Evelek: Metis jak nie można....co ty znowu wymyślasz.
2 maj 18:36
Metis: Ja wymyślam?
2 maj 18:36
Mila:
Równanie rozwiązujesz tak;
3x(x−1)(x−3) = (x−1)(x+5)⇔
3x(x−1)(x−3) − (x−1)(x+5)=0⇔
(x−1)*[3x*(x−3)−(x+5)]=0⇔
x−1=0 lub 3x2−9x−x−5=0
x=1 lub 3x2−10x−5=0 i dalej rozwiązujesz.
Nie wolno obu stron równania (nierówności) podzielić przez (x−1) bo zgubisz jedno rozwiązanie,
a ponadto wolno dzielić obie strony równania przez liczbę różną od zera. (np. przez 3,−8,
x2+3)
Najlepiej wpisz tu kilka zadań co do których masz wątpliwości, to wyjaśnimy.
2 maj 18:37
takamyśl: Bo dzielisz Evelek przez 0
2 maj 18:37
Evelek: Podstawimy literki sobie. Mamy zwykle mnożenie tutaj, a*b*c = d*b
Dzielimy przez b i otrzymujemy a*c = d
2 maj 18:38
takamyśl: Pamiętaj cholero nie dziel przez zero!
2 maj 18:38
Metis: Milu w woli jasności potwierdź jeszcze, że:
9753 ≠ 97*5*3
2 maj 18:38
takamyśl: Oczywiście Metis
2 maj 18:40
przedMaturą:
Milu − nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jeżeli mam pewność, że liczba nie może równać się 0 to
mogę przez nią dzielić, a inaczej nie?
2 maj 18:41
Damian: tak
2 maj 18:43
przedMaturą: dzięki
2 maj 18:44
przedMaturą: 3. jak chce podnosić obie strony równania do kwadratu (bo np. mam pierwiastki, których chce się
pozbyc) to muszę mieć pewność, że są one (obie strony) nieujemne?
2 maj 18:46
Evelek: No to ja się uczyłem troche inaczej rozwiązywać takie równania, jak sobie podzielę przez (x−1)
to sobie to (x−1) przyrównuje do 0 i otrzymuje trzecie rozwiązanie. Ale można i tak jak Mila
rozpisala.
2 maj 18:50
6latek : Nawet w nierownosci jeśli masz spełniony warunek ze x≠0 to tak sobie nie możesz podzielić np.
przez x−1 bo skad masz pewność ze nie dzielisz przez liczbe ujemna a wtedy zmienia się zwrot
nierownosci
2 maj 18:53
Evelek: Z tym podnoszeniem do kwadratu to ja z piec tematów tu założyłem juz.

Masz np.
√x−1 = 2x +1
Chcesz podnieść do kwadratu. Możesz, ale robisz założenie dla pierwiastka: x−1 > 0 aby
wyrażenie miało sens i bylo prawdziwe.
otrzymamy wtedy x−1 = (2x+1)
2
I nie pamiętam juz, ale dla prawej strony tez chyba założenie musi być, ze 2x+1 > 0, ale to juz
ktos musi zweryfikować.
2 maj 18:53
Damian: mozesz podnosci do 2, tylko musisz wiedziecie, ze √x2=|x|
2 maj 18:56
6latek : takie zalozenia jeśli metoda rownan rownowanych
x−1≥0 i 2x+1≥0 (obie strony musza być nieujemne
2 maj 18:57
6latek : Jeśli rozwiązujesz równanie metoda analizy strozytnych to nie robisz zalozen ale
Koniecznie na końcu sprawdzasz rozwiązania . Koniecznie
2 maj 18:59
przedMaturą: Ok, bede pamietac o sprawdzaniu

pytanie tylko czy na pewno 2x+1≥0, a nie 2x+1>0? bo czemu
wartosc z pierw. nie miałaby być równa 0?
2 maj 19:03
przedMaturą: przy okazji 4 pytanie − liczby naturalne (wiem, że to podstawówka

) z zerem czy bez?
2 maj 19:04
Evelek: Znaczy ≥, zgadza sie.
2 maj 19:04
Evelek: Naturalne z zerem.
2 maj 19:04
Damian: to chyba nie jest jednoznacznie okreslone i autor książki powinien sie określić. Z takich
rzeczy warto wiedzieć ze pierwszą liczbą pierwszą jest 2
2 maj 19:07
przedMaturą:
Znaczy
1) x−1≥0 i 2x+1≥0
czy
2) x−1≥0 i 2x+1>0
?
2 maj 19:08
przedMaturą: Damian − co do pierwszych to z definicji jest mi wiadome

a co do naturalnych.. to mnie
bardziej interesuje matura niz zgodnosc z podrecznikiem
2 maj 19:09
Evelek: Tam gdzie pierwiastek to x − 1 ≥ 0. A dla prawej strony samo >. Chyba.
2 maj 19:11
Mila:
1) Przedmaturą wpisz konkretne przykłady, to wyjaśnię.
2) Evelek, jesteś w błędzie, można dzielić przez konkretną liczbę, 3,6 90, ale z
wyrażeniem
jest na ogół tak, że nie wolno, ale są przypadki, że można.
3) Metis masz rację
9753 − potęgujemy od góry
97125
523=58
(52)3=56
2 maj 19:15
Damian: co do pierwistków:
√x+3=x+5 ||2 i x >=−3
moduł mozna opuści, jak patrzy na dziedzine to wyrazenie w module zawsze dodatnie |x+3|=(x+5)2
x+3=(x+5)2
2 maj 19:15
2 maj 19:18
Evelek: Zalezy od sytuacji wychodzi na to.
2 maj 19:20
Jack: widze niektorzy tutaj tworza nowa matme ; D
2 maj 19:21
przedMaturą:
Mila − jak bede mial przyklady to podam, a poki co przeczesuje sie przez liste pytan, ktora
tworzylem przez ostatni rok

Evelek − ale jezeli mowisz o tym co napisal ICSP, to nie bylo spowodowane tym, ze lewa strona
byla niedodatnia?
2 maj 19:23
Jack: @6latek
moge napisac" korzystajac z metody analizy starozytnych" czy pomijam to kompletnie? mam na
mysli te zdanie
2 maj 19:24
Evelek: √x−1 tutaj tez nie wiemy czy to co pod pierwiastkiem jest na pewno dodatnie.
Jesli miałbym to jakos określić z tego co mamy to wychodzi na to ze:
√x−1 = 2x+1 //2
Założenie dla pierwiastka: x−1≥0
Założenie dla prawej strony: 2x+1 ≥ 0
2 maj 19:26
jc: Wszystkim tegorocznym maturzystom radzę odłożyć już matematykę.
A na pewno nie rozwiązywać żadnych zadań.
2 maj 19:27
6latek : Należy to wyraźnie napisac
2 maj 19:27
Evelek: Nie wiem jak to sie dzieje, w szkole mnie tego nie uczyli, dopiero na forum bo tez mialem
wątpliwości z tym.
2 maj 19:27
Jack: jc ciekawa rada ; D
2 maj 19:28
przedMaturą: Przemyślałem to co napisałem wcześniej dot. tego co teraz piszesz Evelek w 19:26 i już wiem co
i jak, a dokładniej mówiąc zrobiłbym tak jak Ty.. mam nadzieje, że dobrze

jc − nie ma takiej opcji

zostało kilka zeszytów z obliczonymi zadaniami do przejrzenia i
sporo teorii do powtórzenia
2 maj 19:31
Metis: Ja boję się już że skopię podstawę
2 maj 19:37
przedMaturą: To da się skopać? Co roku to samo
2 maj 19:39
przedMaturą: zakres tg i ctg to (−∞;∞)?
2 maj 19:43
przedMaturą: i dla pewnosci sin i cos to [−1;1]?
2 maj 19:43
Evelek: Te znaki nierówności to z pamięci mowie i czasem sie mylę. Na maturze jakbym robił to bym
zrobił tak:
Przyrównuje to co pod pierwiastkiem do zera. Otrzymujemy:
x−1 = 0
wyliczam: x = 1
Rysuje sobie wykres y= x−1 i widzę, że przyjmuje on nieujemne wartości, czyli od 0 do
∞ dla
x≥1.
To samo dla prawej strony.
2x+1 = 0
2x=−1
| | 1 | |
Szkicuje wykres y=2x+1 i widzę, ze wartości nieujemne przyjmuje dla x≥− |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
Czyli nasze dwa założenia jesli chcemy to równanie podnieść do kwadratu: x≥1oraz x≥− |
| |
| | 2 | |
2 maj 19:44
przedMaturą:
2 maj 19:46
Janek191:
Zbiór wartości:
− 1 ≤ sin x ≤ 1
−1 ≤ cos x ≤ 1
− ∞ < tg x < +∞
2 maj 19:46
przedMaturą: Dziękuje
2 maj 19:47
Evelek: Dla tg trzeba pamiętać aby tą asymptote pionowa odrzucać gdy podajemy wynik.
2 maj 19:49
przedMaturą: | | π | |
masz na myśli coś w stylu: wynik\{ |
| +kπ}, k∊C? |
| | 2 | |
2 maj 19:53
przedMaturą: bo z tego co pamietam (jak liczylem zadania na tg) to wyniki zawsze ograniczaly sie tymi
asymptotami, wiec nie bylo z tym rpoblemu...
2 maj 19:58
Evelek: tg4x =
√3
Podstawiamy t = 4x
Otrzmujemy tg t =
√3
itd i rozwiązujemy. Przykład przepisany z książki.
Przy nierównościach np. tgx ≥ 3
Rozwiązaniem jest x ∊ < π/2 + kπ, π/2 + kπ)
Z prawej strony nawias otwarty, bo jest to asymptota ktora nie należy do rozwiązania.
2 maj 20:00
Evelek: wydaje mi się ze odrzucamy to, bo musimy określić dziedzinę. A ta asymptota pionowa do tej
dziedziny nie należy.
2 maj 20:01
Evelek: W wyniku tego odrzucać nie trzeba, wystarczy jak się dziedzinę określi.
2 maj 20:02
przedMaturą: | | π | |
tg |
| nie istnieje... i tyle  nie ma chyba co za bardzo tego tematu męczyć |
| | 2 | |
2 maj 20:05
Krzysiek: jak to
2 maj 20:08
przedMaturą: what do you mean?
2 maj 20:09
Jack: takto : D
2 maj 20:10
przedMaturąZ: | | x+2 | |
Jak mam wyznaczyć asymptotę pionową np. |
| to badam granice jednostronne i obie muszą |
| | x−4 | |
być ±nsk czy jedna może być +
∞, a druga −
∞ i na odwrót?
3 maj 11:41
przedMaturąZ: oczywiscie zapomniałem zamienic nsk na ∞
3 maj 11:42
Mila:
| | x+2 | | stała dodatnia | |
limx→4+ |
| =∞ [masz iloraz: |
| ] |
| | x−4 | | 0+ | |
| | x+2 | | stała dodatnia | |
limx→4− |
| =−∞ [masz iloraz: |
| ] |
| | x−4 | | 0− | |
3 maj 16:01
przedMaturąZ:
I w takim przypadku jak jest ∞ oraz −∞ będzie asymptota czy musi być 2x ∞ lub 2x −∞?
3 maj 16:27
Ralf: Ja też się uczyłem, że mogę sobie podzleić przez x−1 ale musze rozpatrzeć też przypadek w
którym x=1 i czy spełnia równanie.
Źle się uczyłem? bo już nie wiem
3 maj 16:42
Ralf: I mam pytanie, czemu 9753 ≠ 97*5*3 ?
3 maj 16:50
Metis: A dlaczego 4≠3?
3 maj 16:51
Ralf: Dobra, już rozumiem, chodzi o brak nawiasów

nie było pytania
3 maj 16:53
zef: 7*53≠7*5*3
3 maj 16:53
Ralf: tam miało być 9 do 7 do 5 do 3, tylko słabo u mnie z wpisywaniem dokładnie tych wszystkich
znaków na klawiaturze
3 maj 17:05
Mila:
16:27 nie rozumiem o co Ci chodzi, co to znaczy jak jest ∞.
3 maj 19:58
przedMaturąZ:
Widzę, że forum zamarło, więc może znajdzie się dobra dusza, która nie będzie chciała mnie
odesłać do podstawówki z moim pytaniem

ale do rzeczy − zacząłem się zastanawiać nad wyznaczaniem dziedziny dla poniższego wyrażenia i
utknąłem.. nie można dzielić przez 0.. ale ułamki można odwracać...
pomocy!
3 maj 20:03
przedMaturąZ: miałem na myśli, że nie wiem czy może być granica obustronna jeżeli
granica lewostronna to ∞, a prawostronna to −∞
(lub)
granica lewostronna to −∞, a prawostronna to ∞
innymi słowy czy lewo i prawostronna musi być taka sama (także co do znaku)
3 maj 20:04
Jack: W wyrazeniu zatem ktore podales20;03
Najpierw zalozenia a≠0 , d≠0
Nastepnie dopisujesz c≠0 jesli odwracasz...
3 maj 20:40
Mila:
1)
b≠ 0 i c≠0 i d≠0
| | a | |
b i d jako mianowniki, jeśli są różne od zera natomiast c=0 to dzieliłbyś |
| przez 0, |
| | b | |
Dlatego takie zastrzeżenia jak napisałam.
2) Granica niewłaściwa to piszesz jaka z lewej i z prawej
3) Granica skończona istnieje, jeśli prawostronna = lewostronnej.
3 maj 20:45
Jack: bd* naturalnie najpierw
3 maj 20:50
Mila:
4) Granica niewłaściwa w punkcie ⇔lewostronna=prawostronnej
3 maj 20:52
przedMaturąZ: Teraz rozumiem, dziękuje
3 maj 21:01