równanie kwadratowe
jagodowy: x−3√x−3−13=0
27 kwi 00:38
Evelek: −3√x−3 = 13 −x //2
9(x−3) = 169 − 26x + x2
Założenie dla pierwiastka: x−3≥0 wiec x ≥3
27 kwi 00:41
5-latek : −3√x−3= 13−x
x−3≥0 to x....
(−3√x−3)2=(13−x)2
9(x−3)= 169−26x+x2
dalej Ty
27 kwi 00:43
ICSP: x ≥ 3
x − 3 − 3√x − 3 − 10 = 0
t = √x − 3 , t ≥ 0
t2 − 3t − 10 = 0
t = 5 v t = −2
√x − 3 = 5
x − 3 = 25
x = 28
27 kwi 01:08
jagodowy: Dziękuję! Wyszło mi x1=7 i x2=28
27 kwi 01:10
ICSP: to źle Ci wyszło.
27 kwi 01:11
jagodowy: Robiłem sposobem dwóch pierwszych użytkowników, którzy odpowiedzieli:
9x−27=169−26x+x
2
x
2−35x+196
delta=1225−4*196=1225−784=441
Co jest nie tak?
27 kwi 01:18
ICSP: Podnoszenie stronami do kwadratu nie jest przekształceniem równoważnym :
12 = 1 = (−1)2
27 kwi 01:22
jagodowy: Zatem rozwiązując tym sposobem, w którym miejscu mogę wyrzucić x=7 jako rozwiązanie nie
spełniające założeń?
Bo w twoim widzę, że t= −2 ich nie spełnia
27 kwi 01:34
ICSP: −3√x−3 = 13 −x
Zakładamy dodatkowo 13 − x ≤ 0 i podnosimy stronami do kwadratu:
...
27 kwi 01:40
jagodowy: Oo masz rację, dziękuję!
27 kwi 01:45
6latek: Przy równaniach i tak należy sprawdzić rozwiązania na końcu
Niezalenie od metody która się zastosowalo bo i tak mogą się pojawić pierwiastki obce
27 kwi 07:55
Jerzy:
Możesz sobie sprawdzać, nikt Ci nie broni , ale jeżeli są zrobione odpowiednie założenia,
to niczego nie trzeba sprawdzać
27 kwi 08:31
6latek: Jerzy 
Nawet
Eta kiedyś rozwiazywala dla gościa takie równanie metoda rownan rownowaznych i
wyszly pierwiastki obce . Trzeba było sprawdzać
27 kwi 08:44
Jerzy:
Jeśli rozwiązujemy tzw. "metodą starożytnych", to tak .... obowiązkowo.
27 kwi 08:54
6latek: Dobrze
27 kwi 08:57