objętość czworościanu - matura
maturalna: Dwie przeciwległe , nawzajem skośne krawędzie czworościanu mają tę samą długość a, są wzajemnie
prostopadłe
i prostopadłe do odcinka o długości b, łączącego ich środki. Oblicz objętość tego czworościanu.
2 maj 10:51
g:

Prostokąt o bokach x, y wynika z przecięcia czworościanu płaszczyzną prostopadłą
do odcinka b przecinającą b w odległości c od jego końca.
x = a*(c/b) y = a*((b−c)/b)
| | a2 | |
V = ∫0b x*y dc = |
| ∫0b c*(b−c) dc |
| | b2 | |
∫ c*(b−c) dc = b*c
2/2 − c
3/3
| | a2 | |
V = |
| * (b3/2 − b3/3) = a2*b/6 |
| | b2 | |
2 maj 18:50
2 maj 18:57