..
Radek: Wyznacz wszystkie wartości parametru a dla których równanie ma dokładnie dwa pierwistki
3x
5 − 5x
3 +a = 0
Nie bardzo wiem jak to zadanie ruszyć i prosze o pomoc z jakimś wyjaśnieniem jakby istniała
taka możliwość
30 kwi 13:30
Metis: Czy równanie jest na pewno dobrze przepisane?
30 kwi 13:36
Radek: Tak, na pewno
30 kwi 13:40
Radek: Pierwsza myśl to coś z pochodnymi pokombinować, ale nie bardzo wiem co i jak
30 kwi 13:40
Jack:
a = 5x3 − 3x5 = x3(5−3x2)
30 kwi 13:43
Radek: a coś więcej? Nie za wiele mi to niestety mówi
30 kwi 13:45
Jack: hm...chwilke, musialbym pomyslec ; D
30 kwi 13:56
ICSP: wielomian stopnia nieparzystego posiada nieparzystą liczbę pierwiastków.
30 kwi 14:07
Jack: ICSP, a to nie jest czasem "maxymalnie" ?
wielomian stopnia drugiego posiada max 2 pierwiastki, zatem 5tego stopnia max 5
30 kwi 14:08
ICSP: Widziałeś kiedyś wielomian stopnia III który posiadał dwa pierwiastki ?
30 kwi 14:09
DziekujePanStanislaw: tak ja widzialem tylko ze jeden podwojny
30 kwi 14:10
DziekujePanStanislaw: np (x−1)2(x+1)
30 kwi 14:11
ICSP: Łącznie posiada 3. x = 1 , x = 1 , x = −1
30 kwi 14:12
Metis:
(x−1)2(x+1)=0
3 pierwiastki
2 rozwiązania
30 kwi 14:14
DziekujePanStanislaw: ale jest jeden XDDD to sie nazywa jeden podwojny pierwiastek i jest traktowany jako jeden plcm
przeczytac definicje pierwiastkow wielokrotnych
30 kwi 14:14
DziekujePanStanislaw: nope 2 pierwiastki z czego jeden jest dwukrotny
30 kwi 14:15
ICSP: Ech...
30 kwi 14:18
Jack: ja zawsze mowie ze rozwiazaniem rownania (x−2)2 jest dwojka (jest pierwiastkiem podwojnym, ale
jest jedenym rozwiazaniem)
wiec rozwiazanie jest jedno...
30 kwi 14:21
30 kwi 14:25
Metis: Ja źle piszę

(x−1)
2(x+1)=0
Ma dwa pierwiastki w tym jeden podwójny
30 kwi 14:27
DziekujePanStanislaw: pomoze ktos w tym zadanku
30 kwi 14:33
Radek:
30 kwi 14:36
ICSP: Przecież macie już gotowy schemat postępowania
30 kwi 14:40
Radek: Nie czuje tego zadania
30 kwi 14:43
ICSP: PodWeźmy ich przykład :
f(x) = (x−1)2(x+1)
ma on dwa (trzy) rozwiązania.
Pytanie: Dlaczego ?
30 kwi 14:45
Radek: Bo wielomian jest trzeciego stopnia?
30 kwi 14:51
mock: ponieważ, "zeruje się" dla 1,−1 ?
30 kwi 14:53
ICSP:

Masz tu trzy przykłady wielomianów stopnia III. Tylko zielony posiada dwa różne pierwiastki.
Zauważ, że w punkcie x = 1 odbija się on od osi odciętych, więc warunkiem wystarczającym na to
aby wielomian stopnia III miał dwa różne pierwiastki jest posiadanie przez niego ekstremum
znajdującego się na osi odciętych. Idee tą można bardzo łatwo przenieść na wielomian stopnia
V.
30 kwi 14:56
Radek: Dziękuje za objaśnienie, spróbuje coś pokombinować, jak nie uda sie rozwiązac to się jeszcze
zgłosze
30 kwi 15:00
mock: i jak Radek, ogarnales to zadanie? bo ja nie bardzo
1 maj 13:32
mock: ktos jest w stanie?
1 maj 21:40
Radek: ja nic nie wymyslilem
1 maj 23:54
ICSP: Przelicze to ...
f(x) = 3x5 − 5x3 +a
f'(x) = 15x2(x2 − 1)
f'(x) = 0 ⇒ x = 0 v x = 1 v x = −1
Punkt x = 0 jest punktem przegięcia a w punktach x = 1 v x = −1 funkcja posiada ekstrema.
Chcemy waby wartości ekstremów były równe 0 .
f(1) = 3 − 5 + a = 0 ⇒ a = 2
f(−1) = −3 + 5 + a = 0 ⇒ a = −2
Odp a ∊ {−2 , 2}
2 maj 00:46
Radek : Fajnie, ze ktoś sie pode mnie podszywa xd
2 maj 10:28