Funkcja kwadratowa z parametrem
Qźa: Dane jest równanie x
2+(m−5)x+m
2+m+
14=0. Zbadaj, dla jakich wartości parametru m stosunek
sumy pierwiastków rzeczywistych równania do ich iloczynu przyjmuje wartość najmniejszą. Oblicz
tę wartość.
Z warunku Δ≥0 m należy <−6,
43>
| x1+x2 | |
| =−bc=5−mm2+m+1/4=f(m) |
| x1xX2 | |
Obliczylem pochodną f(m) i funkcja ta rośnie dla m należącego (−
∞,
−12>∪<
212,+
∞)
Maleje dla m <
−12,
212>
To znaczy że dla m=
212 osiąga minimum jednak.to minimum nie należy do dziedziny, która
wyszła z delty
Czy to znaczy że osiąga wartość najmniejszą na końcu przedziału z delty ?
28 kwi 19:49
Metis: Poszukaj tego zadania na forum. Rozwiązywałem go.
28 kwi 19:54
Qźa: To nie będzie łatwe ,^^
28 kwi 20:00
28 kwi 20:05
Qźa: Dobra znalazlem, dzięki, byłem blisko bardzo
28 kwi 20:08