#workout
PrzyszlyMakler: | | 54x2 −3x4 | |
Jak policzyć pochodną z wyrażenia f= |
| ? Ja to sobie rozbiłem na |
| | 24x | |
| | 54x2 | | 3x4 | |
|
| − |
| i liczyłem dwie pochodne złozone, ale jak wiadomo, na maturze |
| | 24x | | 24x | |
czas to piniondz.
14 kwi 18:32
ZKS:
Najpierw dziedzina, następnie uprość wyrażenie. Dostaniesz banalną pochodną do policzenia.
14 kwi 18:39
PrzyszlyMakler: x≠0
f'(x) = 104x − 12x3 = x (104−12x2) ?
14 kwi 18:40
ZKS:
Jak wygląda funkcja f(x) po ustaleniu dziedziny i uproszczeniu?
14 kwi 18:55
PrzyszlyMakler: Nie rozumiem pytania ZKS. Dziedizna= x ≠ 0, a uprościć..
| x2(54 − 3x2) | |
| o to chodzi? |
| 24x | |
14 kwi 19:29
Metis: Możesz coś "ciachnąć" jeszcze nie ?
14 kwi 19:32
Metis: ZKS jesteś gdzieś tutaj jeszcze może ?
14 kwi 19:33
PrzyszlyMakler: x(54−3x2)/24. I pochodna z tego to po prostu pochodna z licznika?
14 kwi 19:35
ZKS:
Czemu rozkładasz to na czynniki? Wystarczy, że zapiszesz
| | 54x2 − 3x4 | | 9 | | 1 | |
Dla x ≠ 0, |
| = |
| x − |
| x3. |
| | 24x | | 4 | | 8 | |
Teraz licz pochodną.
Co tam
Metis?
14 kwi 19:41
14 kwi 19:46
ZKS:
Trudne aż takie to było?
14 kwi 19:47
Metis: Mam takie zadanie:
http://prntscr.com/as8tjq
1) Badam kiedy mowa jest o pierwiastkach : Δ>0
2) Działam wzorami Viete'a i otrzymuje stosunek:
| | −m+5 | |
Oznaczam jako funkcję f(x)= |
| i badam ekstrema. |
| | | |
| | 21 | |
I okazuje się, że ta funkcja przyjmuje minimum dla m= |
| , który leży poza przedziałem |
| | 2 | |
Wniosek jest taki, że muszę szukać wartości najmniejszej funkcji f(x) w przedziale otwartym:
14 kwi 19:48
PrzyszlyMakler: Nie. Ja po prostu nie mam lekkości w zadaniach z pochodnymi pod tytułem− co mogę, a czego nie.
14 kwi 19:48
ZKS:
Metis nie ma mowy w treści zadania o różnych pierwiastkach.
14 kwi 19:51
Metis: No tak

Ale jest mowa o pierwiastkach i ich sumie, więc rozumiem, że Δ>0 a nie Δ≥0
14 kwi 19:52
Metis: Ostatnio chyba z kimś nawet o tym dyskutowałeś
14 kwi 19:53
ZKS:
Tak mnie nauczyła moja nauczycielka.

Chyba, że z treści zadania bezpośrednio wynika, że
mają być różne pierwiastki, przykładowo dla jakich wartości parametru ... pierwiastki spełniają
nierówność x
1 > 1 > x
2 coś takiego.
14 kwi 19:56
Metis: Rozumiem

A potwierdzisz mi resztę?
14 kwi 19:56
ZKS:
Zaraz zerknę.
14 kwi 20:05
ZKS:
| | 21 | |
Warunek z Δ ≥ 0  , ekstremum dla m = |
| , więc git.  |
| | 2 | |
14 kwi 20:08
Metis: | | 21 | | 4 | |
ale m= |
| ~∊ (−6, |
| )  |
| | 2 | | 3 | |
14 kwi 20:10
ZKS:
Sprawdziłem Ci to co liczyłeś.
14 kwi 20:14
ZKS:
Raczej to nie funkcja f(x), a jeżeli już coś to f(m).
14 kwi 20:23
Metis: Racja
14 kwi 20:24
Iryt:
2)
| | −m+5 | |
f(m)= |
| , m≠0.5 |
| | (m+0.5)2 | |
| | 21 | | 4 | |
fmin dla m= |
| ∉<−6, |
| > |
| | 2 | | 3 | |
Dla m=−0.5 asymptota pionowa
Badasz w przedziałach:
<−6,−0.5) tu f(m) ↑
14 kwi 20:24
Metis: Czyli dobrze myślałem

Dziękuje
Iryt.
Już wiem dlaczego ta matura była taka trudna.
14 kwi 20:29
Iryt:
A skąd ta maturka?
14 kwi 20:30
14 kwi 20:34