kombi
fiz666: Oblicz, ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, w których zapisie pierwsza cyfra jest
parzysta, a pozostałe nieparzyste.
Robię to tak:
4*5*5*5
Ale gdyby było:
Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych w zapisie których jest jedna liczba parzysta, a
pozostałe nieparzyste, to
musiałabym wybrać najpierw miejsce dla liczby parzystej, tak?
Dobrze myślę?
Oblicz, ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych, w zapisie których nie występuje zero, jest
dokładnie jedna cyfra 7 i dokładnie jedna cyfra parzysta.
Czyli wybieram najpierw miejsce dla 7 i jedno miejsce dla liczby parzystej, a na pozostałych
obsadzam liczby nieparzyste:
Teraz druga rzecz:
Oblicz, ile jest liczb naturalnych ośmiocyfrowych takich, że iloczyn cyfr w ich zapisie
dziesiętnym jest równy 12.
Czyli mogę zapisać 12 w postaci liczb 6*2, 4*3, 2*2*3
W przypadku pierwszym:
wybieram miejsce dla 6 i 2, a na pozostałych miejscach obsadzam 1 czyli mam 8*7 możliwośći
to samo dla 4 i 3
No i analogicznie postąpiłabym dla 2,2,3, i zapisałabym, że to jest 8*7*6 możliwości, ale wiem,
że to błędne myślenie, ale nie wiem dlaczego

?
Mila:
2)Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych w zapisie których jest jedna
cyfra parzysta,
a pozostałe nieparzyste.
PNNN
4*5
3
NPNN
===========
4*5
3+3*5
4=5
3*(4+3*5)=125*19=2375